Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih
Mestna knjižnica Piran > Slovensko > Gradivo > Domoznanska zbirka

Domoznanska zbirka

Domoznanska zbirka Mestne knjižnice Piran, dragocen vir za raziskovanje in predstavljanje lokalnega prostora

Domoznanstvo je veda, ki raziskuje in proučuje vsa področja človekovega ustvarjanja in védenja o določenem geografskem območju.

Domoznanska dejavnost v splošnih knjižnicah je urejena po načelu regionalnosti. Pomeni zbiranje, hranjenje, strokovno obdelavo in posredovanje informacij o geografskem prostoru, ki ga posamezna knjižnica s svojim delovanjem pokriva.

Mestna knjižnica Piran oblikuje domoznansko zbirko za območje občine Piran.

Osnovni namen zbirke je nuditi prebivalcem in drugim uporabnikom tekoče informacije o aktualnih dogodkih in dogajanjih v piranski občini ter vpogled v lokalno zgodovino in razvoj območja. Domoznansko gradivo v zbirki je dragocen vir za raziskovanje in predstavljanje lokalnega prostora.

Pomorstvo, ribištvo, solinarstvo, potapljaštvo, oljkarstvo, kmetijstvo, tipična kulinarika, ljudski običaji, turizem, Piranski zaliv, obmejna vprašanja, umetnost, urbanizem in arhitektura, cerkvena zgodovina, prebivalstvo, biografije znanih osebnosti, dela domačih avtorjev, Piran v leposlovju, slikovno gradivo o naravnih in kulturnih znamenitostih in druge domoznanske vsebine iz zakladnice piranskega knjižničnega fonda osvetljujejo delovanje našega okolja v preteklosti in danes.

Knjižnično gradivo v zbirki, ki obsega okoli 5.000 enot, je zelo raznovrstno. Najštevilčnejše so sodobne knjige, nekaj pa jih ima tudi starejšo letnico. Najstarejše je delo Cenni storico-statistici sulle saline di Pirano, zgodovinsko-statistični zapis o piranskih solinah, ki ga je napisal Emanuele Nicolich leta 1882. Nekatera starejša dela smo lahko uvrstili v zbirko, ker so izšla kot faksimilirane izdaje, npr. Statut piranskega komuna iz leta 1384. Mnogo podatkov najdemo v polpubliciranih delih, kot so seminarske in raziskovalne naloge ter diplomska in podiplomska dela in v člankih iz časnikov, časopisov in zbornikov. Hranimo časopise, ki redno ali občasno prinašajo teme o našem lokalnem območju, med njimi vse številke časopisov Il Trillo, Lasa pur dir, Portorožan, Primorski utrip in Solni cvet. Dragocen dokument časa je zbirka starih razglednic, ki prikazujejo naše kraje, dogodke in ljudi od konca 19. stoletja dalje. Razglednice tudi digitaliziramo in predstavljamo na naši spletni strani. Pomembna tako za ohranitev kot za revitalizacijo lokalne ladjarske pomorske dediščine je nastajajoča zbirka načrtov za gradnjo tradicionalnih lesenih plovil naše obale. Tiskane publikacije dopolnjuje avdio in video gradivo z dokumentarnimi filmi in posnetki srečanj ter radijskih intervjujev s prebivalci piranske občine.

Domoznansko gradivo postavljamo in hranimo kot posebno zbirko. Izposojamo ga prezenčno v knjižnici. Gradivo je računalniško obdelano in vključeno v lokalni katalog knjižnice ter vzajemni katalog slovenskih knjižnic. Bibliografski podatki o gradivu so javno dostopni preko sistema COBISS/OPAC.

Kontaktna oseba: 
Ksenija Petaros Kmetec, bibliotekarska specialistka
Tel.: 070 727-801
E-naslov: Ksenija.Petaros@pir.sik.si

slovensko italiano
2019 © Mestna knjižnica Piran | O spletni strani