Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih

O nas

Ime zavoda: Mestna knjižnica Piran/Biblioteca civica Pirano

Sedež zavoda: Župančičeva 4, Piran
Uprava in vodstvo: Obala 114, Lucija, 6320 Portorož
Direktorica: mag. Patricija Višnjevec

Matična številka: 5052246000
Davčna številka: 31640567
TRR: 01290-6030373441 

PRIJAZNA IN VZNEMIRLJIVA KNJIŽNICA ZA VSE GENERACIJE!

Zagovarjamo vizijo prijazne in vznemirljive knjižnice za vse generacije, knjižnice, kjer lahko hranimo, varujemo, prenašamo in sprejemamo intelektualna, kulturna in umetniška sporočila v zapisani obliki na različnih medijih in v obliki ustno se prenašajočih tradicij. Želimo knjižnico, v katero lahko s ponosom usmerimo tudi številne obiskovalce naše občine. Zavzemamo se za sodobno in cenovno dostopno infrastrukturo, ki aktivno sooblikuje na znanju temelječo skupnost.

Poslanstvo
Zadovoljevanje informacijskih potreb svojih primarnih uporabnikov, prebivalcev na območju občine Piran, in drugih uporabnikov knjižnice s pomočjo lastne zbirke in drugih knjižničnih zbirk.
Podpiranje formalnega izobraževanja na vseh stopnjah in vseživljenjsko izobraževanje ter pridobivanje novih znanj in veščin.
Spodbujanje bralne kulture.
Spodbujanje domišljije pri otrocih in mladini in nudenje možnosti za ustvarjalen razvoj osebnosti.
Zbiranje in posredovanje informacij o zgodovinski, kulturni in naravni dediščini našega okolja ter zagotavljanje dostopa do vseh vrst informacij, ki so nastale v lokalni skupnosti ali so zanjo pomembne.
Spodbujanje sodelovanja med pripadniki slovenskega naroda in pripadniki italijanske narodne skupnosti ter razvijanje sposobnosti za sobivanje na narodnostno mešanem območju; pospeševanje dialoga med različnimi kulturami.
Partnerski odnosi z drugimi knjižnicami, kulturnimi in izobraževalnimi ustanovami in entitetami, ki imajo sorodno poslanstvo in cilje.

Zgodovina
Mestna knjižnica Piran je bila ustanovljena z odločbo piranskega občinskega odbora 23. marca 1956. Kot osrednja občinska knjižnica pokriva s svojo dejavnostjo območje občine, ki ga sestavlja enajst naselij: Piran, Portorož, Lucija, Seča, Sečovlje, Strunjan, Parecag, Dragonja, Sv. Peter, Padna in Nova vas.
Po več kot 50 letih delovanja v pritličnih prostorih sodne palače na Tartinijevem trgu 1 je januarja 2009 odprla svoje nove, sodobno opremljene prostore v Piranu na Župančičevi ulici 4, 23. aprila 2009 pa še krajevno knjižnico v Luciji, Obala 116. V juliju 2014 se je lucijska knjižnica preselila v nove prostore v drugem nadstropju Trgovsko-poslovnega centra TPC Lucija, Obala 114.
Za postavitev strokovnih temeljev in zadovoljevanje izobraževalnih, informacijskih, kulturnih, raziskovalnih, razvedrilnih in drugih potreb svojih uporabnikov so v njeni šestdesetletni zgodovini skrbeli ravnatelji: Alojz Maruško, Marija Sovre, Marjana Lenassi, Slavko Gaberc in Oriana Košuta Krmac s sodelavci.
slovensko italiano
2021 © Mestna knjižnica Piran | O spletni strani