Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih
Mestna knjižnica Piran > Slovensko > Prireditve > Dogodki in napovedi

Dogodki in napovedi

14.02.2020

RAZSTAVA MARINE BENČIČ

V lucijski knjižnici razstavlja Marina Benčič, rojena leta 1951. Slikarsko izobraževanje je zaradi dela in skrbi za družino začela šele po upokojitvi. Željo po ustvarjanju in izražanju je začela udejanjati v društvih Faros in Solinar. Zadnjih pet let vodi društvo likovnih ustvarjalcev Vrtnica. Tematika njenih del je povezana s krajem, v katerem živi. Je prejemnica več priznanj v regijskem merilu, zmagovalka Sladke Istre, ekstempora v Hrastovljah in nagrajenka ekstempora v Kopru. S svojimi deli se je predstavila na državnih razstavah v okviru »Zlate palete«, kjer podeljujejo certifikate kakovosti. V društvu Vrtnica je sodelovala na osemnajstih skupinskih razstavah.

06.02.2020

VRTEC MORJE NA OBISKU V LUCIJSKI KNJIŽNICI

Ob prihajajočem kulturnem prazniku je knjižnico obiskalo več skupin otrok in vzgojiteljice vrtca Morje. Spoznavali so Prešerna in druge slovenske pesnike, prisluhnili pravljici in ustvarjali. Zabavno je bilo!

03.02.2020

SREČANJE V OKVIRU HOSPICKAFEJA

Slika
Knjižnica Lucija je povabila na srečanje v okviru Hospickafeja v sredo, 5. februarja 2020, ob 19. uri. Naš gost je bil duhovnik Franc Prelc. S tem širokosrčnim in vsestransko izjemnim človekom, ki je kar 40 let služboval v Portorožu, se je o minljivosti in bolečini izgube pogovarjala Diana Pungeršič.

24.01.2020

PREDSTAVITEV DVOJEZIČNIH PUBLIKACIJ LARE SORGO

Mestna knjižnica Piran je v sodelovanju s Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran in Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran v torek 28. januarja 2020 povabila na predstavitev dvojezičnih publikacij Po starodavnih ulicah 1 in 2 / Per le antiche vie 1 e 2. Z avtorico Laro Sorgo sta se pogovarjali Fulvia Zudič in Patricija Višnjevec. Prireditev je potekala dvojezično.

23.01.2020

VSE BARVE POLINEZIJE JASNE TUTA

Vse barve Polinezije, 27.1.2020
Knjižnica Lucija je v ponedeljek, 27. januarja 2020, ob 18.00 povabila na potopisno predavanje in predstavitev knjige Vse barve Polinezije. Popotnica in jadralka Jasna Tuta, doma iz Sesljana pri Trstu, je v zadnjih desetih letih večino časa preživela na otokih Južnega Pacifika, kjer je s svojo jadrnico plula od zaliva do zaliva in tako od blizu spoznavala tamkajšnje kraje, ljudi in običaje. Tri leta je preživela v Francoski Polineziji, ki ji je posvetila svojo zadnjo knjigo. Odpotovali smo v deželo večnega poletja in prisluhnili pripovedi o kitih in morskih psih, o polinezijski glasbi in vsakdanu na majhni jadrnici sredi velikega oceana.

23.01.2020

MALI RAZISKOVALCI NA OBISKU V KNJIŽNICI

vrtec
Otroci iz vrtcev Mornarček in Barčica sodelujejo v Unescovem projektu Piranske hiše nam pripovedujejo štorije. Vedoželjni in že polni znanja o zgodovini našega mesta so se na svojih raziskovalnih poteh ustavili tudi v mestni knjižnici.

23.01.2020

PRIŠEL JE TONE HOČEVAR S SKUŠNJAVAMI

Po izidu njegovih avtobiografskih Skušnjav in predstavitvi na Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu se pogovori s Tonetom Hočevarjem minula dva meseca vrstijo v tako rekoč vseh slovenskih medijih. Toda eno je brati, gledati in poslušati intervjuje, nekaj povsem drugega pa je srečanje z enim naših najbolj znanih in verodostojnih zunanjepolitičnih novinarjev in tv voditeljev »v živo«. Pristno, osebno srečanje je posebno doživetje, še posebej če imaš priložnost, da ga sam vprašaš, kar te najbolj zanima o zakulisju dopisniškega delovanja v Latinski Ameriki in Vatikanu, o državnih udarih in zgodovinskih prevratih. A ne samo o politiki, diplomaciji in novinarstvu, tudi o psih lahko izvemo kaj novega. Priložnost za to je bila v četrtek, 23. januarja, v čitalnici Mestne knjižnice Piran. S Tonetom Hočevarjem se je pogovarjal njegov novinarski kolega Branko Maksimovič, nekdanji novinar in voditelj na TV Slovenija (zadnjih deset let pa Pirančan).

23.01.2020

RAZSTAVA VRTCA MORJE

Stene otroškega oddelka lucijske knjižnice od danes dalje krasijo izdelki otrok lucijskega vrtca Morje. Otroci, stari 5 do 6 let, so nas pod vodstvom vzgojiteljic Duške Bočkaj in Brigite Pepič poučili, kako iz fig nastane marmelada.

06.01.2020

ISTRSKI MARATON – RAZSTAVA FOTOGRAFIJ FOTO KLUBA PORTOROŽ

Razstava
Istrski maraton, ki povezuje obalna mesta in spodbuja zdrav način življenja, je postal ena najbolj znanih tekaških prireditev v Sloveniji, z množično udeležbo tekačev in najbolj slikovito progo. Fotografije Foto kluba Portorož s 6. Istrskega maratona si lahko v januarju ogledate v Mestni knjižnici Piran, na 7. Istrskem maratonu pa štartate 4. in 5. aprila 2020. Vabljeni!

28.12.2019

PESNIŠKO-GLASBENI VEČER

Mestna knjižnica Piran je vljudno povabila na predstavitev pesniške zbirke Matjaža Jarca z naslovom 54 glos. Pesmi je interpretirala pesnikova žena Nadja Jarc, pesnik, ki je obenem tudi glasbenik, pa jo je spremljal na kitari. Ob koncu smo o poeziji tudi prijetno pokramljali.

20.12.2019

VOŠČILO

Slika

18.12.2019

IGRALNA KOTIČKA V PIRANU IN LUCIJI

Dragi otroci, v piransko in lucijsko knjižnico je prišel dedek Mraz in vam podaril več kot petdeset čudovitih lesenih igrač, ki komaj čakajo na nove prijatelje. Pridite hitro, naša nova igralna kotička že stojita. To bo veselo!

17.12.2019

PREDAVANJE O MORSKIH ŠKOLJKAH JANA SIMIČA

Prisluhni školjki! Pa je to res? Kako polž ujame ribo, zakaj se porcelanke bleščijo, kako lahko školjka potopi veliko leseno ladjo? Odgovore in še marsikatero drugo zanimivo zgodbo o morskih polžih in školjkah smo izvedeli na predavanju, ki ga je vodil univ. dipl. biolog Jan Simič, kustos iz Muzeja školjk Piran.

12.12.2019

PRAZNIČNA URA PRAVLJIC

Slika
Vabljeni na Praznično uro pravljic, z gledališko predstavo, ustvarjalno delavnico in prav posebno pravljico. V SREDO, 18. DECEMBRA 2019 OB 17.00 V Mestni knjižnici Piran v sodelovanju z dijaki GEPŠ ter posebno gostjo, Ireno Mraz.

10.12.2019

NOVOLETNA SMREČICA

Smrečica že stoji v naši knjižnici. Okrasiti so nam jo pomagali otroci 2. razreda OŠ Cirila Kosmača Piran.

05.12.2019

PREDSTAVITEV KNJIGE OCEAN V MALEM

Knjižnica Lucija je v sredo, 11. decembra 2019, povabila na predstavitev knjige Ocean v malem, ki je nastala v skupnem projektu Akvarija Piran (GEPŠ Piran) in Morske biološke postaje Piran (NIB-MBP). Akvaristka dr. Manja Rogelja nas je popeljala skozi razvoj in delovanje akvarija ter življenje morskih organizmov.

02.12.2019

DELAVNICA O NEGATIVNIH PREPRIČANJIH

Delavnica 12.12.19
Knjižnica Lucija vas vabi na delavnico z Mojmirjem Kovačem, ki bo v četrtek, 12. decembra 2019, ob 17. uri v študijski sobi knjižnice. Tokratna tema bodo negativna prepričanja; spoznali bomo kar nekaj tehnik kako jih razbiti in zaživeti novo življenje. Vabljeni!

26.11.2019

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA ''MOJE OBZIDJE''

Vabljeni ste na ogled fotografske razstave Vrtca Mornarček Piran z naslovom Moje obzidje. Fotografije, ki so posneli predšolski otroci, so nastale v času DEKD 2019 pod mentorstvom umetniškega fotografa Ubalda Trnkoczyja.

26.11.2019

TA VESELI DAN KULTURE

Slika
Z veseljem smo povabili na Prešernov rojstni dan v Mestno knjižnico Piran, kjer so člani Foto kluba Portorož predstavili koledar, v katerem so na izviren način vizualizirali trinajst hitov izolskega kantavtorja in izjemnega tekstopisca, Ježkovega nagrajenca Draga Misleja Mefa. Z Mefom in s fotografi smo se poveselili v torek, 3. decembra. Razstava fotografij bo na ogled do novega leta.

22.11.2019

PRIMORCI BEREMO Z MARKOM SOSIČEM

Knjižnica Lucija je v tednu splošnih knjižnic in ob zaključku bralnega projekta Primorci beremo, v četrtek, 21. novembra 2019, z veseljem povabila na literarni večer s pisateljem Markom Sosičem in predstavitev njegovega romana Kruh, prah (Založba Goga, 2018). Z avtorjem se je o romanu pogovarjala Jasna Čebron. Naši bralci, ki so letos brali "Primorce", pa so ob zaključku večera prejeli priznanje in nagrado.

20.11.2019

P(RE)OBLEKA NAREDI ČLOVEKA

V Tednu splošnih knjižnic poteka tudi ETZO-Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Ker letos knjižnice praznujemo v EKOloškem duhu, smo se povezali s podjetjem OKOLJE in Komunalo Izola ter v okviru projekta UPORABNI ODPADKI na ogled ponudili razstavo unikatnih oblačil iz odsluženega tekstila. Razstavo z naslovom P(RE)OBLEKA NAREDI ČLOVEKA je pripravila Metka Šori iz Centra uporabnih predmetov Izola, izdelke pa je izdelala ga. Ana M. Jug. Vabljeni k ogledu v piransko knjižnico.

17.11.2019

TALJUB LAPANJE - RAZSTAVA

V lucijski knjižnici razstavlja Taljub Lapanje. Rojen je 27. 12. 1956 v Kopru, profesor razrednega pouka na osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru. Bolj znan kot glasbenik-kitarist se je s slikarstvom kot hobijem začel ukvarjati okoli leta 2000. Leta 2017 se je vključil v slikarsko društvo Vrtnica na Belem Križu. Leta 2018 dobil 1. nagrado na Ex tempore v Kopru in veliko odkupno nagrado na Ex tempore v Piranu, leta 2019 pa pohvalo na Ex tempore v Kopru. Svoja dela večkrat razstavlja v Cafe Galeriji v Piranu. V leta 2020 pripravlja večjo razstavo v Pretorski palači v Kopru. Razstava v lucijski knjižnici bo na ogled od 18. novembra do 18. decembra 2019.

10.11.2019

DNEVI ARHITEKTURE V PIRANU

Ob Piranskih dnevih arhitekture smo gostili v čitalnici Mestne knjižnice Piran dve prireditvi: za otroke v četrtek, 21. novembra 2019, ob 18.00 delavnico Igriva arhitektura: Stare hiše v novih preoblekah, ki jo je vodila Špela Kuhar iz Centra arhitekture; za odrasle obiskovalce pa v petek, 22. novembra, ob 18.30 predavanje prof. Maruše Zorec: Hiše pripovedujejo zgodbe.

08.11.2019

PREDSTAVITEV KNJIGE POTopis: POPOTNIŠKO ZORENJE VILJEMA GOGALE

Mestna knjižnica Piran je v torek, 12. novembra, povabila na predstavitev knjige POTopis: popotniško zorenje Viljema Gogale. Viljem je magister sociologije, uspešen pravnik in nekdanji novinar časnika Delo, ki je zapustil vse in se odpravil na pot. Knjiga opisuje leta, ki jih je preživel na cesti kot beraški romar. Peš se je večkrat odpravil do Kompostele, prehodil pot do Jeruzalema in Via Alpino – vse brez denarja.

06.11.2019

PREDSTAVITEV KNJIGE O VALERYJU IZPOD PERESA SALVATORJA ŽITKA

Mestna knjižnica Piran je v sodelovanju s Kulturnim klubom Koper v četrtek, 7. novembra, ob 19. uri z veseljem povabila na predstavitev knjige uglednega zgodovinarja in našega občana dr. Salvatorja Žitka o slavnem francoskem pesniku Paulu Valéryju (Paul Valéry: njegov koprsko-tržaški rod in odnos do evropskega duha v času med svetovnima vojnama, Založba Annales, 2018). Malo znano dejstvo, da Valeryjeva babica izhaja iz Kopra, mati pa iz Trsta, je dr. Žitka spodbudilo k pisanju te izjemne biografije. O knjigi sta se izčrpno in zanimivo pogovarjala njen avtor in Jasna Čebron, Valeryjeve pesmi je prebirala Sonja Polanc.

17.10.2019

PREDSTAVITEV KNJIGE O PIRANSKIH BITLESIH

Knjižnica Lucija je povabila na predstavitev knjige Piranski bitlesi : rojstvo in puberteta bit, rock in pop glasbe v piranskem prostoru, v ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 18.00 uri, v čitalnico knjižnice (Obala 114). Avtor knjige Slobodan Simič Sime nas je v besedi in sliki popeljal od prvih glasbenikov in glasbenih skupin sodobne glasbe v piranskem prostoru do današnjih dni. Zakaj se je ta glasba med mladino v Piranu uveljavila tako hitro, kdo in zakaj ji je nasprotoval, kako to, da je v tem prostoru nastalo toliko ansamblov? Na ta vprašanja in še na mnoge druge neznanke smo dobili odgovore ta večer.

16.10.2019

LIKOVNA RAZSTAVA GIULIA RUZZIERJA

V lucijski knjižnici je trenutno na ogled likovna razstava Giulia Ruzzierja, letošnjega dobitnika Zlatega grba Občine Piran. Podobe Pirana in okolice kot nekoč, ujete na slikarsko platno, bodo razstavljene do 15. novembra 2019. Prisrčno vabljeni!

11.10.2019

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2019

V sredo, 9. oktobra 2019, je Mestna knjižnica Piran ob Dnevih evropske kulturne dediščine povabila na predavanje z video projekcijo Umetnost v turistični promociji Portoroža - razglednice, plakati in prospekti 19. in 20. stoletja. Turizem v Portorožu se je začel razvijati v drugi polovici 19. stoletja. Za privabljanje gostov so izdajali razglednice, plakate in prospekte. Zgodovinski razvoj in promocijo portoroškega turizma je odlično in zanimivo predstavil mag. Tomi Brezovec, predavatelj na Turistici – Fakulteti za turistične študije Portorož. Foto: Franc Krajnc, Slovenski utrip in Branka Preden

09.10.2019

CIKLUS DELAVNIC Z MOJMIRJEM KOVAČEM

Delavnica 17.10.
Knjižnica Lucija vas vabi na prvo iz serije ciklusa delavnic Mojmirja Kovača, ki bodo v lucijski knjižnici potekale mesečno vse do maja. Prva, z naslovom »Časovna črta«, bo na sporedu v četrtek, 17. oktobra 2019 ob 16.30 v študijski sobi knjižnice. Vabljeni!

30.09.2019

RAZSTAVA SLIK IN KERAMIKE MOJCE GULIČ

V oktobru je vitrinah piranske knjižnice na ogled razstava Mojce Gulič, akademske slikarke iz Nove Gorice, ki razstavlja svoje slike in keramiko. Likovne stvaritve Mojce Gulič se navdihujejo ob realnih krajinah, čeprav so v resnici zrcalne podobe slikarkinih vizij. Klasične teme in tradicionalna likovna izrazila so popeljana v sodobnost, predvsem pa slikarkin ustvarjalni intimizem, v katerem se tesno prepletata slikarsko znanje in osebna občutljivost. Vabljeni k ogledu.
Prikaži celoten arhiv novic
slovensko italiano
2020 © Mestna knjižnica Piran | O spletni strani