Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih
Mestna knjižnica Piran > Slovensko > Prireditve > Dogodki in napovedi

Dogodki in napovedi

14.11.2018

V ISKANJU VODE MED PIRANSKIMI TRGI IN DVORIŠČI

Predavanje, 21.11.2018
Mestna knjižnica Piran ob dnevih slovenskih splošnih knjižnic in evropskem letu kulturne dediščine z veseljem vabi na predavanje z videopredstavitvijo "V ISKANJU VODE MED PIRANSKIMI TRGI IN DVORIŠČI", v sredo, 21. novembra 2018, ob 19.00 uri v čitalnico knjižnice (Župančičeva ulica 4). Piranske vodnjake in pitnike danes in v preteklosti bo predstavila Daniela Paliaga Janković.

14.11.2018

BLIŽNJI VZHOD IN ISLAM: ZAKLAD ALI GROŽNJA?

Vabilo-Invito
Knjižnica Lucija v tednu splošnih knjižnic z veseljem vabi na predavanje prof. dr. Bogomila Ferfile: Bližnji vzhod in islam: zaklad ali grožnja? Prof. dr. Bogomil Ferfila je dolgoletni redni profesor na Fakulteti za družbene vede, svetovni popotnik, dober poznavalec razmer na Bližnjem vzhodu in avtor številnih knjig o državah, kot so Iran, Irak, Afganistan, Sirija, Savdska Arabija, Izrael in Palestina. Na predavanju, ki bo na en mah zajelo ves Bližnji vzhod, vas pričakujemo v ponedeljek, 19. novembra, ob 18. uri v lucijski knjižnici.

07.11.2018

PIRANSKI DNEVI ARHITEKTURE V KNJIŽNICI

Ob piranskih dnevih arhitekture pripravljamo pestro dogajanje tudi v naši knjižnici. V četrtek, 15. novembra 2018 ob 18. uri vabljeni otroci na delavnico Igriva arhitektura pod vodstvom Špele Kuhar. Z Igi Špicem boste spoznavali Pariz in ustvarjali Center Pompidou. V petek, 16. novembra ob 18.30 pa bo na sporedu predavanje Andreja Hrauskyja "Jože Plečnik: kako ga gledati, kako ga razumeti?". Naj bo med vašimi načrti za obisk naslednji teden tudi stavba Župančičeve 4 v Piranu!

05.11.2018

RAZSTAVA ČRTOKLJUNKE

V petek, 2. novembra, smo z Andrejo P. Jezernik odprli razstavo Črtokljunke. Ker črtokljunke ne zapuščajo Črtnega dola, kjer živijo, so piranski kotički obiskali Črtni dol. Vas zanima, kateri? Lepo vabljeni na ogled!

05.11.2018

RAZSTAVA OB CARPACCIEVEM LETU

Razstava ob Carpaccievem letu
Nizu dogodkov ob Carpaccievem letu v Piranu in 500-letnici nastanka njegove oltarne slike za piransko cerkev sv. Frančiška se v Mestni knjižnici Piran pridružujemo še tretjič. Tokrat z razstavo knjig in starih razglednic iz domoznanske zbirke knjižnice. V pinakoteki Minoritskega samostana sv. Frančiška v Piranu so od 4. 10. do 4. 12. 2018 na ogled knjige o sliki Vittoreja Carpaccia in o cerkvi ter samostanu sv. Frančiška in razglednice z motivi cerkve, samostana, križnega hodnika in Pirana s konca 19. in začetka 20. stoletja.

30.10.2018

CIKLUS PREDAVANJ O HOMEOPATIJI

Naše zdravje je naše največje bogastvo. Homeopatija je naravna metoda spodbujanja naše celotne biti, ki vzpostavlja porušeno ravnovesje v našem organizmu. Homeopatska zdravila so varna, brez škodljivih stranskih učinkov in enostavna za uporabo. Narejena so večinoma iz zdravilnih rastlin, iz mineralnih in tudi živalskih snovi. Vabljeni na prvo predavanje homeopatinje Suzane Nešović »Homeopatija za vsak dan in krepitev imunosti«, v torek 6. novembra 2018 ob 18.15 v čitalnici piranske knjižnice. Spoznali bomo, da homeopatija deluje na osebo v vsej njeni celoti brez omejitev ter kaj lahko naredimo sami, da spodbudimo naš organizem k boljšem zdravju.

30.10.2018

BODI MEGA, REŠUJ MEGAKVIZ

Pozdravljeni, učenci 2. in 3. triade osnovnih šol! Naša knjižnica vas letos ponovno vabi k reševanju MEGA Kviza. Letos je posvečen Narodni galeriji, ki letos praznuje 100 let, predvsem pa naši slikarki Ivani Kobilci. V mestni knjižnici Piran smo pripravili MEGA (kviz) kotiček, kjer vas čaka vse za reševanje kviza. Prvi reševalci so bili že na delu. Več o tekmovanju lahko preberete na https://www.megakviz.si ali povprašate knjižničarje v knjižnici.

26.10.2018

TEDEN ITALIJANSKEGA JEZIKA

V okviru 18. tedna italijanskega jezika po svetu smo v obeh enotah knjižnice pripravili razstavo najnovejših knjig v jeziku naše zahodne sosede. Vabljeni k izposoji in branju!

17.10.2018

PREDSTAVITEV ZBORNIKA DRUŠTVA ANBOT

Društvo Anbot Piran in Mestna knjižnica Piran sta ob prazniku Občine Piran prijazno povabila na predstavitev zbornika "Vse se da. Petnajst let v društvu Anbot Piran", v torek, 16. oktobra 2018, ob 18.30 v čitalnico knjižnice v Piranu (Župančičeva ulica 4). Zborniku in Anbotu smo po predstavitvi nazdravili še v njihovih prostorih. Foto: Ubald Trnkoczy.

17.10.2018

PROJEKT RASTEM S KNJIGO

Rastem s knjigo, 2018
V letošnjem šolskem letu nas je obiskala že večina osnovnošolcev in srednješolcev v okviru projekta Rastem s knjigo. Predstavili smo jim knjižnico in elektronske vire ter jim poklonili knjigi Avtobus ob treh oz. Noben glas. Upamo, da smo mladino pritegnili k branju kakovostne slovenske mladinske literature in k obiskovanju knjižnice.

11.10.2018

OBISK IZ VRTCA

Obisk iz vrtca
V knjižnici so nas obiskali otroci iz vrtca Morje. Spoznali so knjižnico in prisluhnili pravljici Pujsa imamo za soseda. Se že veselimo njihovega ponovnega obiska!

08.10.2018

ČAS JE ZA OZIMNICO

V naše kraje je prišla jesen in čas je, da si pripravimo ozimnico. Na mladinskem oddelku smo vam, mladim bralcem, pripravili zalogo zanimivega branja, ki vam bo pomagala preživeti hladnejše večere. V izložbenem oknu vas čakajo zanimivi predlogi, knjižničarji pa na policah hranimo še veliko zanimivega branja. Pridite mimo!

08.10.2018

BELE VRANE

Bele vrane
Najboljše otroške in mladinske knjige z vsega sveta vsako leto uvrščajo v posebno zbirko Bele vrane. Tudi letos sta svoje mesto med njimi našli dve slovenski knjigi. Razstavili smo ju v izložbenem oknu mladinskega oddelka, skupaj z nekaterimi drugimi deli nagrajenih.

05.10.2018

AVANTURA V ZALEDJU ISTRE

V mesecu oktobru piranska knjižnica gosti razstavo Marka Jezernika Avantura v zaledju Istre. Otvoritev razstave je bila v čitalnici knjižnice, kjer smo nazdravili z vinom iz Abitantov, ene izmed vasi, kjer se je avantura odvijala v letu 2012. Prijetno druženje se je nadaljevalo na ulici pred knjižnico, od koder si je moč rastavo tudi ogledati.

05.10.2018

PREDAVANJE O RAKU PREBAVIL

Vabilo
Knjižnica Lucija vljudno vabi na predavanje o raku prebavil. Predavali bosta Marija Ignjatović, dr. med., spec. intern. onkologije iz združenja EuropaColon Slovenija, in Živa Žerjal, regijska promotorka programa Svit, ki želita s predavanjem vzbuditi zavedanje o pomenu čim zgodnejšega prepoznavanja raka na prebavilih. Pričakujemo vas v četrtek, 11. oktobra, ob 18. uri v lucijski knjižnici.

01.10.2018

PREDSTAVITEV DRUŽINSKE JOGE

Slika
Otroke, starše in stare starše, ki želijo skupaj aktivno preživljati prosti čas, vabimo v četrtek, 4. oktobra 2018, v lucijsko knjižnico, kjer bo potekala predstavitev joge za družine. Z nami bo holistična terapevtka Ana Bergant, ki bo na sproščen, igriv in zabaven način poskrbela, da bo knjižnica od 18. do 19. ure postala prostor zdravega povezovanja med člani družine. Pridite! In prinesite s seboj ležalno podlogo!

28.09.2018

ZAČETEK PRAVLJIČNIH URIC

Pravljice
V lucijski knjižnici bomo s pravljičnimi uricami začeli v torek, 2. oktobra, v Piranu pa v sredo, 3. oktobra. Letos bomo imeli več različnih pripovedovalcev, ki se bodo menjali vsak teden, tako da bo res pestro! Pravljice se začnejo ob 18. uri in trajajo do 19. ure. Izvajali jih bomo do konca maja. Lepo vabljeni otroci od 4. leta dalje, se vas že veselimo.

28.09.2018

BEREMO Z ROVKO ČRKOLOVKO

Šestošolce Osnovne šole Lucija je obiskala Rovka Črkolovka in jim predstavila bralno tekmovanje, na katerem bodo učenci primorskih šol štiri mesece tekmovali, kateri razred bo prebral več knjig. Knjižnica Lucija navija za OŠ Lucija. Dajmo, naši! http://bralnotekmovanje.si/

27.09.2018

KAJ NAM PRIPOVEDUJEJO STARE RAZGLEDNICE?

Mestna knjižnica Piran je ob Dnevih evropske kulturne dediščine prijazno povabila na predavanje z diaprojekcijo "KAJ NAM PRIPOVEDUJEJO STARE RAZGLEDNICE", v ponedeljek, 1. oktobra 2018, ob 19.00 uri v čitalnico knjižnice (Župančičeva ulica 4). Razglednice z motivi Pirana iz konca 19. in prve polovice 20. stoletja s poudarkom na vsebinskih detajlih, ki jih pogosto zagledamo šele s potrpežljivim in sistematičnim opazovanjem, je predstavil Igor Štibilj, zbiralec in proučevalec piranskih razglednic ter urednik priljubljene skupine na spletnem družbenem omrežju Facebook poimenovane Piran – kot je bil nekoč.

27.09.2018

VEČERNICA ANJI ŠTEFAN

Knjiga
Večernico, nagrado za najboljše izvirno otroško in mladinsko leposlovno delo, je letos prejela Anja Štefan za pesniško knjigo Drobtine iz mišje doline. Bogata zbirka njenih del je razstavljena v Knjižnici Lucija, kjer čakajo na bralce. Pridite! »In zato po dolgi poti gremo sončecu naproti. Glejte, koliko nas je! Prej ko slej nam že uspe.«

27.09.2018

OBISK TRŽAŠKIH OSNOVNOŠOLCEV

V sredo, 26. septembra, so nas v piranski knjižnici obiskali sedmošolci iz Trsta. Ogledali so si knjižnico, prisluhnili pravljici Čarobni mlinček ali zakaj je morska voda slana, z zanimanjem prelistavali naše knjige, na koncu pa so v obliki križank preizkusili še svoje znanje o Piranu.

24.09.2018

*UM JE MIŠICA, KI POTREBUJE VAJO, TAKO KOT MIŠICE TELESA

Razstava Piran, Evropski teden športa
Tudi v piranski knjižnici smo ob evropskem tednu športa pripravili razstavo knjižnega (in neknjižnega) gradiva, povezanega s športom in zdravim načinom življenja. Razstava je (čisto slučajno) pripravljena v prvem nadstropju knjižnice, izposoja razstavnega gradiva pa je dovoljena le tistim, ki se bodo ponj povzpeli po stopnicah (uporaba dvigala prepovedana). *Lynn Jenning, nekdanja ameriška atletinja

17.09.2018

»BRANJE JE ZA DUHA TO, KAR JE TELOVADBA ZA TELO«

Razstava
V času prvega Nacionalnega meseca skupnega branja 2018 in v času Evropskega tedna športa 2018 smo v lucijski knjižnici pripravili razstavo bogate zbirke kakovostne literature, poljudne in leposlovne, povezane s športom in z gibanjem ter različnimi drugimi tematikami, ki se nanju navezujejo: zdrav življenjski slog, kakovostno preživljanje prostega časa, sodelovanje, prijateljstvo … Vabljeni k ogledu in izposoji teh knjig!

12.09.2018

PREDAVANJE VESNE BOROJA O CELOSTNEM ZDRAVJU

Knjižnica Lucija je povabila na predavanje Vesne Boroja z naslovom “V 5 korakih do celostnega zdravja“. Predavateljica, specialistka za presno prehrano, je predstavila svoje izkušnje in izzive na poti do celostnega zdravja. Izvedeli smo, kateri so tisti ključni elementi do zdravja in kvalitetnega življenja.

12.09.2018

ZAKAJ JE MORSKA VODA SLANA?

V četrtek, 13. 9., so nas v Piranu obiskali učenci 2. in 3. razreda OŠ Cirila Kosmača Piran. Knjižničarka jim je prebrala slovensko ljudsko pripovedko Čarobni mlinček ali zakaj je morska voda slana. Mlinček na dnu morja je namlel dovolj soli, da smo lahko nato izdelovali »zasoljene« izdelke. Da nam soli le ne bi zmanjkalo…

02.08.2018

MALE ŠTORIJE NAŠE DEDIŠČINE

Razstava
V izložbenih oknih piranske mestne knjižnice si lahko v mesecu avgustu ogledate razstavo "Male štorije naše dediščine". Mojster objektiva Ubald Trnkoczy je skupaj s člani piranskega Društva ljubiteljev kulturne in naravne dediščine Anbot poskrbel, da prizori, ki izginjajo ali so že izginili iz istrskega vsakdanjika, ne bodo pozabljeni … Vljudno vabljeni!

11.07.2018

TONIN TUDI ZA OTROKE IZ EPI CENTRA

V sredo, 11. julija, nas je ponovno obiskala skupina iz EPI centra Piran. Tudi njim smo, tako kot otrokom iz Slovenj Gradca dva dni prej, prebrali Tonina, nato pa smo izdelovali akvarije in spoznavali ribe iz našega morja. Čas je, kot vselej, prehitro minil in potrdil to, da je poletje v knjižnici brez otroškega vrveža kot riba na suhem.

10.07.2018

OBISK OTROK IZ SLOVENJ GRADCA

V ponedeljek, 9. julija, je piranska knjižnica v večernih urah gostila otroke, ki trenutno letujejo v Fiesi. Prišli so iz daljnega, kar tri ure in pol z vožnjo oddaljenega Slovenj Gradca. Prisluhnili so pravljici o dečku Toninu, ki je svoj prosti čas preživljal drugače kot ga sicer sami. Svoje utrinke z letovanja so nam narisali; njihove izdelke zato sedaj ponosno razstavljamo v izložbi na mladinskem oddelku.

04.07.2018

OTROCI IZ EPI CENTRA SPOZNAVAJO RIMSKO DEDIŠČINO

Danes, v sredo 4. julija, je CLAUSTRA+ za otroke, ki preživljajo počitnice v piranskem Epicentru, v piranski knjižnici organizirala prav posebno delavnico. Spoznavali smo zapuščino Rimljanov na naših tleh in izdelovali makete utrdb in kovance ter tako preživeli dve izjemno zabavni urici. Rim pa ni nastal v enem dnevu, zatorej še enkrat vabljeni na ogled razstave »Claustra Alpium Iuliarum«!

02.07.2018

SPREGLEJTE Z BIBLOSOM

Biblos
Portal elektronskih knjig Biblos, do katerega lahko brezplačno dostopajo tudi naši člani, je v letošnje leto stopil z velikimi koraki, saj je celotna izposoja na v prvih petih mesecih, v primerjavi z lani, narasla za 35-odstotkov. To pomeni, da je bilo v prvih petih mesecih, v Sloveniji opravljenih 25.188 izposoj elektronskih knjig. Ker se poletje, in s tem tudi povečano povpraševanje po knjigah, nezadržno približuje, so v založbi Beletrina pripravili promocijski video za Biblos, ki ga je režiral Jan Cvitkovič. Najdete ga na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=cLsr0bIqSC0&t=20s.
Prikaži celoten arhiv novic
slovensko italiano
2018 © Mestna knjižnica Piran | O spletni strani