Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih
Mestna knjižnica Piran > Slovensko > Prireditve > Dogodki in napovedi

Dogodki in napovedi

13.01.2021

RAZSTAVA USTVARJALNIH OSNOVNOŠOLCEV

Vabljeni na ogled razstave »Industrijska arheologija Pirana«, ki so jo učenci osnovne šole Vincenzo e Diego de Castro iz Pirana pripravili v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine.

05.01.2021

RAZSTAVA "DELFINI V SLOVENSKEM MORJU"

Vabljeni na ogled razstave o delfinih, ki jo je pripravilo društvo Morigenos - neodvisna in neprofitna strokovna nevladna organizacija, ki združuje znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.

04.01.2021

OBVESTILO

Slika 2020
Spoštovani člani Mestne knjižnice Piran, s 4. januarjem 2021 bomo ponovno začeli zaračunavati zamudnino, zato izposojeno gradivo vrnite ali mu podaljšajte rok izposoje. Čim več zdravih dni želimo iz Mestne knjižnice Piran.

22.12.2020

VOŠČILO

Voščilo

02.12.2020

RAZSTAVA FOTO KLUBA PORTOROŽ »NE-VIDNO«

Abstraktna fotografija je najosebnejši »zapis« avtorja, ki poseže tudi v najgloblje kotičke njegove duše ter gledalcu dovoli razvoj lastnih občutkov ob pogledu na »nedefinirane« oblike. Projekt »ne-vidno« prikazuje, a hkrati zakriva. Za avtorje, fotografe Foto kluba Portorož, je bil vsekakor izziv, saj se je večina s to tematiko spopadla prvič. Pri razstavi je sodelovalo 20 članov: Aleksander Bančič Sandy, Rosana Benčič, Martin Bobič, Marjan Cerar, Vincenc Cergolj, Olga Černe, Irena Frkovič, Vesna Flander-Puterle, Denis Markežič, Maja Mavrič, Donatella Merslich, Bilka Kolman, Katinka Kveder-Potočnik, Matjaž Lužnik, Dejan Puterle, Manja Rogelja, Jadran Rusjan, Neva Samec, Janez Šimon, Boris Zabukovec in Ernest Ženko. Vabljeni k ogledu.

28.11.2020

POSLOVANJE V ČASU EPIDEMIJE

Omogočamo vam brezstični prevzem gradiva po predhodnem naročilu: po telefonu (Piran 05 67 10 873, Lucija 0590 95 464), po elektronski pošti (infopir@pir.sik.si, infolucija@pir.sik.si), preko sistema Cobiss+. Vračilo knjig je mogoče v voziček, ki se nahaja pri vhodu v knjižnico. Zamudnine v času epidemije ne zaračunavamo. Do e-storitev dostopate preko naše spletne strani (www.pir.sik.si). Za dodatne informacije nas pokličite ali nam pišite. Ohranimo zdravje v naši skupnosti.

27.11.2020

IZPOSOJA ZVOČNIH KNJIG - AUDIBOOK

V Mestni knjižnici Piran širimo ponudbo in predstavljamo novost tako za otroke kot za odrasle – izposojo zvočnih knjig v slovenskem jeziku. Prisluhnete jim lahko preko mobilne aplikacije Audibook, ki si jo namestite na tablice ali pametne telefone. Uporaba aplikacije je enostavna, navodila na: https://www.audibook-knjiznice.si/sl/content/mobilna-aplikacija.htm

20.11.2020

TEDEN SPLOŠNIH KNJIŽNIC

20. november je dan splošnih knjižnic, ki ga praznujemo ves teden, letos žal le v virtualnem svetu. Vabljeni k ogledu razstave Glass Room – izdaja o napačnih informacijah. Vsebina razstave raziskuje, kako so socialna omrežja in splet spremenili branje informacij. Ogledate si jo lahko na povezavi: https://theglassroom.org/sl/napacnih-informacijah/ Vsem, ki še niste naši člani, podarjamo enoletno članarino, če se vpišete v knjižnico prav na dan splošnih knjižnic - 20. novembra. Omogočamo le spletni vpis: http://www.pir.sik.si/slo/o-nas/postanite-nas-clan Naj tudi naša knjižnica povezuje!

18.11.2020

!PODARIMO ENOLETNO ČLANARINO!

Postanite naš član! Če se vpišete v knjižnico prav na dan splošnih knjižnic - 20. novembra, vam podarimo enoletno članarino. Zaradi trenutnih razmer omogočamo le spletni vpis: http://www.pir.sik.si/slo/o-nas/postanite-nas-clan

27.10.2020

USPAVANKA ŠPELE PAHOR

Vabljeni k ogledu prisrčne razstave ilustracij, ki so nastale za kamišibaj Uspavanka - pesem Indijancev iz plemena Tsimshian. Avtorica razstave je ustvarjalna Pirančanka Špela Pahor - etnologinja, pravljičarka, bibliotekarka, tudi nagrajena kamišibajkarka.

26.10.2020

LE ATTIVITÀ DURANTE L'EPIDEMIA

Siete pregati di prenotare i materiali tramite: •telefono (Pirano: tel. 05 6710 873, Lucia 0590 95 464), • e-mail (infopir@pir.sik.si, infolucija@pir.sik.si • COBISS+/Moja knjižnica o mCOBISS I libri possono essere restituiti al carello situato all'ingresso della biblioteca. I ritardi non vengono addebitati durante l'epidemia. L'accesso alle risorse elettroniche è possibile tramite il nostro sito web (www.pir.sik.si). Per maggiori informazioni siamo a disposizione tramite telefono o e-mail. Manteniamo la salute nella nostra comunità.

24.10.2020

OBVESTILO

Spoštovani, obveščamo vas, da bo Mestno knjižnico Piran ponovno poslovala v omejenem obsegu od PONEDELJKA do PETKA, od 9. do 18. ure.Uporaba čitalnice in pregledovanje gradiva po knjižnih policah nista možna. Do polic bodo dostopali samo knjižničarji in varno predajali gradivo. V knjižnici lahko vračate in prevzamete naročeno gradivo, podaljšate članstvo in poravnate druge finančne obveznosti. BREZSTIČNO VRAČILO GRADIVA: • Gradivo, ki ga vračate, sami odložite na označeno mesto. Gradivo mora v karanteno. BREZKONTAKTNA IZPOSOJA GRADIVA: • Prosimo, da gradivo ob navedbi članske številke predhodno naročite: Piran: tel. 05 6710 873 ali infopir@pir.sik.si, Lucija: tel. 05 90 954 64 ali infolucija@pir.sik.si, COBISS+/Moja knjižnica ali mCOBISS • Naročeno gradivo je potrebno prevzeti v 5 dneh od naročila. SPLETNI VPIS: Za vse ki želite postati naši člani nudimo vpis na spletni strani www.pir.sik.si. E-KNJIGE IN E-VIRI: Še vedno so na voljo vse možnosti za izposojo e-knjig in dostop do podatkovnih baz, objavljenih na naši spletni strani: www.pir.sik.si. Prosimo vas, da ob obisku upoštevate previdnostne ukrepe (razkuževanje rok zaščitna maska, varnostna razdalja). Hvala za razumevanje in ostanite zdravi!

19.10.2020

PREKLIC VSEH PRIREDITEV

Spoštovani uporabniki, kljub razglasitvi epidemije in ukrepom v RS, obe enoti Mestne knjižnice Piran do nadaljnjega poslujeta brez sprememb. Odprti smo po ustaljenem urniku in dostopni za vse obiskovalce. Vse storitve knjižnice – izposoja gradiva, vračilo in dostop do gradiva potekajo nemoteno, v skladu s sprejetimi ukrepi (ne pozabite na zaščitno masko, razkuževanje rok in ustrezno varnostno razdaljo). Do nadaljnjega so preklicane prireditve in izobraževanja, za odrasle in otroke. Vabljeni k uporabi e-storitev – Biblos, PressReader in ostalih e-virov. Hvala za razumevanje in ostanite zdravi!

13.10.2020

USTVARJAJ S PURANOM

V piranski knjižnici smo odprli vrata slikarju Vasku Vidmarju in njegovi mladi ekipi delavnice Ustvarjaj s Puranom, s katero so v Epi centru Piran izdelali fanzin Vulkani na smučeh tečejo okoli jezera – črno-beli zvezek, ki odraža brezmejno otroško domišljijo v tehniki kolaža in risbe. Sami čudoviti ustvarjalni mladi ljudje!

12.10.2020

OTROCI NA VRTU KOSMAČEVE HIŠE

Obisk OŠ, 9.10.2020
Ob dvojnem pisateljevem jubileju (mineva 110 let od njegovega rojstva in 40 let od njegove smrti) so Kosmačevo hišo v Portorožu obiskale tri skupine učencev Osnovne šole Cirila Kosmača - Podružnice Portorož. Ogledali so si spominsko sobo in prisluhnili zanimivostim iz pisateljevega življenja.

08.10.2020

SPREHOD SKOZI STRIPOVSKI OKTOBER

Izolanka Erika Gregorič se v Mestni knjižnici Piran predstavlja z ilustracijami, ki odražajo njeno ljubezen do fantazije; med risarskimi motivi se pojavljajo bojevniki, skrivnosti, hallowenski in zasanjani svet ter abstraktno okolje. Prostor je tudi za ljubezenske motive, iz katerih se nasmiha prijateljstvo. Večini ilustracij je skupno to, da so se ideje zanje porodile iz verzov med poslušanjem rock in power metal glasbe. Živahno dogajanje je upodobljeno na polnih ozadjih v močnih in čistih barvah - tehnika, ki je avtorici pri srcu. Poleg pisanih ilustracij vas bo pozdravila barvno nevtralna stripovska podlaga, ki jo je ilustratorka sama izdelala iz tiskov svojega stripa. Pri risanju uporablja različna orodja: Faber Castel suhi pastel in flomastre, akvarel, največkrat pa japonske Copic markerje.

08.10.2020

RAZSTAVA VRTCA MORNARČEK

Vabljeni na ogled razstave Vrtca Mornarček Piran »MOJ KRAJ – ČIST IN PRIJAZEN«, na kateri si boste lahko ogledali razglednice, ki so jih oblikovali na temo trajnostnega razvoja v povezavi z dnevom turizma. Na ogled so postavili tudi energetsko varčno hišo Vilo Pika Špara, ki je nastala v okviru nagradnega natečaja – Trajnostna energija 020. Razstavo so pripravili otroci stari 5-6 let iz skupine Mavrične ribice in Gusarji, pod mentorstvom Lavre Bregar, Mateje Bregar, Katje Levac in Romana Zabukovca.

23.09.2020

ZGODBA NEKEGA SVETILNIKA

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine 2020, ki letos v Sloveniji potekajo pod geslom »Spoznaj, varuj, ohrani« smo 28. septembra v Mestni knjižnici Piran predstavili dvojezično publikacije o piranskem svetilniku z naslovom Storia di un faro / Zgodba nekega svetilnika (Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini«, 2019). Bogato in zanimivo zgodovino o svetilniku na rtu Madona, kjer so svetilniško luč prvič prižgali 2. marca 1872, je v pogovoru z bibliotekarko Ksenijo Petaros Kmetec predstavila avtorica knjige Daniela Paliaga Janković.

22.09.2020

RAZSTAVA KOSMAČEVIH DEL V LUCIJSKI KNJIŽNICI

28. septembra 1910 je bil rojen Ciril Kosmač, veliki slovenski pisatelj, ki sta ga navdihovala življenjska vedrina, zagledanost v lepoto in dobroto, predvsem pa velika vera v človeka in v življenje. Vedno odlično branje za vse generacije.

18.09.2020

MIRKO VODOPIVEC - MIRAN: DIŠEČA POMLAD

Ljubiteljski slikar iz Sečovelj se je šele po upokojitvi lahko posvetil svoji mladostni ljubezni - slikarstvu. Na tokratni razstavi se predstavlja s ciklusom slik v tehniki olje na platnu z naslovom "Dišeča pomlad". Avtor svoje likovno ustvarjanje ves čas nadgrajuje z izobraževanjem pri različnih mentorjih v Društvu likovnih ustvarjalcev Vrtnica iz Portoroža. Mirko Vodopivec - Miran rad in pogosto sodeluje tako na ekstemporih kot v likovnih kolonijah. Svoja dela je predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah.

18.09.2020

FILATELISTIČNA RAZSTAVA V PIRANU

V mesecu septembru je v Mestni knjižnici Piran na ogled filatelističnega razstava, ki jo je postavil predsednik društva filatelistov Mitja Jančar (foto Nataša Fajon). Vabljeni.

17.09.2020

PREDSTAVITEV KNJIGE RUDIJA PAVŠIČA ODPADE

Obveščamo vas, da predstavitev knjige IZBRAL SEM SREDNJO POT in pogovor z avtorjem Rudijem Pavšičem, v četrtek, 24. septembra 2020 zaradi bolezni avtorja odpade. Hvala za razumevanje.

02.09.2020

PREDSTAVITEV KNJIGE CIRILA KOSMAČA ''LOVIM POMLADNI VETER''

V Mestni knjižnici Piran smo 8. septembra na vrtu Kosmačeve hiše v Portorožu pripravili predstavitev knjige Lovim pomladni veter. Z dogodkom, ki je potekal v okviru akcije Beletrinini trubadurji, smo počastili Kosmačevo jubilejno leto: mineva 110 let od rojstva in 40 let od smrti tega vélikega klasika slovenske književnosti. O pisateljevem življenju in delu sta spregovorila Andraž Gombač in Nanča Kosmač Kogej.

26.08.2020

ODPRTJE RAZSTAVE SLAVICE ZDOLŠEK V PIRANU

Slika
Ljubiteljska slikarka Slavica Zdolšek je bila rojena v Mariboru, a se počuti Pirančanko, saj tukaj živi že štiriinštirideset let. Slikanje jo je navduševalo že v otroštvu, vendar jo je življenje vodilo po drugih poteh. Pri šestdesetih je ponovno prijela za čopič. Skupaj s hčerko Darijo sta se pridružili slikarski skupini Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana pod mentorstvom Liliane Stipanov. Svoja dela je večkrat razstavila, sodelovala je tudi na razstavi ob 70. obletnici Društva slepih in slabovidnih v Kopru. V mestni knjižnici samostojno razstavlja že tretjič.

26.08.2020

OBISK OTROK IZ PIRANSKEGA EPICENTRA

V sredo so knjižnico obiskali otroci, ki preživljajo kreativne dneve v počitniškem varstvu v EPI centru v Piranu. Knjižničarka Tanja jim je pripravila zanimivo delavnico: spoznavali so, kako se je skozi zgodovino razvijala pisava in kako so nastale knjižnice.

06.08.2020

ZGODBA, KI DIŠI PO MORJU

V Mestni knjižnici Piran si lahko ogledate razstavo slik iz naplavin, naplavljenega stekla in kamenčkov, na katerih je morje pustilo svoj pečat. Zanimivo zgodbo, ki navdušuje obiskovalce, je ustvarila Pirančanka Laura Cocetta. Vabljeni!

08.07.2020

POLETNI URNIK V JULIJU IN AVGUSTU

Urnik
Knjižnici v Piranu in Luciji bosta v juliju in avgustu odprti: ob ponedeljkih in sredah od 14.00-20.00, ob torkih, četrtkih in petkih od 8.00-14.00; ob sobotah zaprto. Tudi med počitnicami se veselimo vašega obiska.

08.07.2020

OBISK EPICENTRA

Piransko knjižnico so danes, 8.7.2020, obiskali otroci iz tamkajšnjega Epicentra. Bilo je veselo.

23.06.2020

SREČANJE S PISATELJEM SLAVKOM PREGLOM V KOSMAČEVI HIŠI

Mestna knjižnica Piran je v torek, 30. 6. 2020, z veseljem povabila na srečanje s pisateljem Slavkom Preglom, ki je potekalo na vrtu Kosmačeve hiše v Portorožu. Prireditev se je odvila v okviru akcije Beletrinini trubadurji.

22.06.2020

KNJIŽNICA NA PORTOROŠKI PLAŽI

Poletje je tu in knjižnica na plaži vas pod okriljem naše knjižnice znova čaka na portoroški plaži. Ponujamo vam kar pester izbor knjig, poleg leposlovnih del boste našli tudi nekaj strokovnega gradiva in knjig za otroke. Na razpolago pa so tudi knjige v tujih jezikih. Izposoja poteka tako, da si lahko vzamete največ eno knjigo naenkrat in jo - v doglednem času - vrnete, ko jo preberete. Od začetka do konca kopalne sezone. Vabljeni!
Prikaži celoten arhiv novic
slovensko italiano
2021 © Mestna knjižnica Piran | O spletni strani