Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih
Mestna knjižnica Piran > Slovensko > Prireditve > Dogodki in napovedi

Dogodki in napovedi

19.10.2020

PREKLIC VSEH PRIREDITEV

Spoštovani uporabniki, kljub razglasitvi epidemije in ukrepom v RS, obe enoti Mestne knjižnice Piran do nadaljnjega poslujeta brez sprememb. Odprti smo po ustaljenem urniku in dostopni za vse obiskovalce. Vse storitve knjižnice – izposoja gradiva, vračilo in dostop do gradiva potekajo nemoteno, v skladu s sprejetimi ukrepi (ne pozabite na zaščitno masko, razkuževanje rok in ustrezno varnostno razdaljo). Do nadaljnjega so preklicane prireditve in izobraževanja, za odrasle in otroke. Vabljeni k uporabi e-storitev – Biblos, PressReader in ostalih e-virov. Hvala za razumevanje in ostanite zdravi!

13.10.2020

USTVARJAJ S PURANOM

V piranski knjižnici smo odprli vrata slikarju Vasku Vidmarju in njegovi mladi ekipi delavnice Ustvarjaj s Puranom, s katero so v Epi centru Piran izdelali fanzin Vulkani na smučeh tečejo okoli jezera – črno-beli zvezek, ki odraža brezmejno otroško domišljijo v tehniki kolaža in risbe. Sami čudoviti ustvarjalni mladi ljudje!

12.10.2020

OTROCI NA VRTU KOSMAČEVE HIŠE

Obisk OŠ, 9.10.2020
Ob dvojnem pisateljevem jubileju (mineva 110 let od njegovega rojstva in 40 let od njegove smrti) so Kosmačevo hišo v Portorožu obiskale tri skupine učencev Osnovne šole Cirila Kosmača - Podružnice Portorož. Ogledali so si spominsko sobo in prisluhnili zanimivostim iz pisateljevega življenja.

08.10.2020

SPREHOD SKOZI STRIPOVSKI OKTOBER

Izolanka Erika Gregorič se v Mestni knjižnici Piran predstavlja z ilustracijami, ki odražajo njeno ljubezen do fantazije; med risarskimi motivi se pojavljajo bojevniki, skrivnosti, hallowenski in zasanjani svet ter abstraktno okolje. Prostor je tudi za ljubezenske motive, iz katerih se nasmiha prijateljstvo. Večini ilustracij je skupno to, da so se ideje zanje porodile iz verzov med poslušanjem rock in power metal glasbe. Živahno dogajanje je upodobljeno na polnih ozadjih v močnih in čistih barvah - tehnika, ki je avtorici pri srcu. Poleg pisanih ilustracij vas bo pozdravila barvno nevtralna stripovska podlaga, ki jo je ilustratorka sama izdelala iz tiskov svojega stripa. Pri risanju uporablja različna orodja: Faber Castel suhi pastel in flomastre, akvarel, največkrat pa japonske Copic markerje.

08.10.2020

RAZSTAVA VRTCA MORNARČEK

Vabljeni na ogled razstave Vrtca Mornarček Piran »MOJ KRAJ – ČIST IN PRIJAZEN«, na kateri si boste lahko ogledali razglednice, ki so jih oblikovali na temo trajnostnega razvoja v povezavi z dnevom turizma. Na ogled so postavili tudi energetsko varčno hišo Vilo Pika Špara, ki je nastala v okviru nagradnega natečaja – Trajnostna energija 020. Razstavo so pripravili otroci stari 5-6 let iz skupine Mavrične ribice in Gusarji, pod mentorstvom Lavre Bregar, Mateje Bregar, Katje Levac in Romana Zabukovca.

23.09.2020

ZGODBA NEKEGA SVETILNIKA

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine 2020, ki letos v Sloveniji potekajo pod geslom »Spoznaj, varuj, ohrani« smo 28. septembra v Mestni knjižnici Piran predstavili dvojezično publikacije o piranskem svetilniku z naslovom Storia di un faro / Zgodba nekega svetilnika (Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini«, 2019). Bogato in zanimivo zgodovino o svetilniku na rtu Madona, kjer so svetilniško luč prvič prižgali 2. marca 1872, je v pogovoru z bibliotekarko Ksenijo Petaros Kmetec predstavila avtorica knjige Daniela Paliaga Janković.

22.09.2020

RAZSTAVA KOSMAČEVIH DEL V LUCIJSKI KNJIŽNICI

28. septembra 1910 je bil rojen Ciril Kosmač, veliki slovenski pisatelj, ki sta ga navdihovala življenjska vedrina, zagledanost v lepoto in dobroto, predvsem pa velika vera v človeka in v življenje. Vedno odlično branje za vse generacije.

18.09.2020

MIRKO VODOPIVEC - MIRAN: DIŠEČA POMLAD

Ljubiteljski slikar iz Sečovelj se je šele po upokojitvi lahko posvetil svoji mladostni ljubezni - slikarstvu. Na tokratni razstavi se predstavlja s ciklusom slik v tehniki olje na platnu z naslovom "Dišeča pomlad". Avtor svoje likovno ustvarjanje ves čas nadgrajuje z izobraževanjem pri različnih mentorjih v Društvu likovnih ustvarjalcev Vrtnica iz Portoroža. Mirko Vodopivec - Miran rad in pogosto sodeluje tako na ekstemporih kot v likovnih kolonijah. Svoja dela je predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah.

18.09.2020

FILATELISTIČNA RAZSTAVA V PIRANU

V mesecu septembru je v Mestni knjižnici Piran na ogled filatelističnega razstava, ki jo je postavil predsednik društva filatelistov Mitja Jančar (foto Nataša Fajon). Vabljeni.

17.09.2020

PREDSTAVITEV KNJIGE RUDIJA PAVŠIČA ODPADE

Obveščamo vas, da predstavitev knjige IZBRAL SEM SREDNJO POT in pogovor z avtorjem Rudijem Pavšičem, v četrtek, 24. septembra 2020 zaradi bolezni avtorja odpade. Hvala za razumevanje.

02.09.2020

PREDSTAVITEV KNJIGE CIRILA KOSMAČA ''LOVIM POMLADNI VETER''

V Mestni knjižnici Piran smo 8. septembra na vrtu Kosmačeve hiše v Portorožu pripravili predstavitev knjige Lovim pomladni veter. Z dogodkom, ki je potekal v okviru akcije Beletrinini trubadurji, smo počastili Kosmačevo jubilejno leto: mineva 110 let od rojstva in 40 let od smrti tega vélikega klasika slovenske književnosti. O pisateljevem življenju in delu sta spregovorila Andraž Gombač in Nanča Kosmač Kogej.

26.08.2020

ODPRTJE RAZSTAVE SLAVICE ZDOLŠEK V PIRANU

Slika
Ljubiteljska slikarka Slavica Zdolšek je bila rojena v Mariboru, a se počuti Pirančanko, saj tukaj živi že štiriinštirideset let. Slikanje jo je navduševalo že v otroštvu, vendar jo je življenje vodilo po drugih poteh. Pri šestdesetih je ponovno prijela za čopič. Skupaj s hčerko Darijo sta se pridružili slikarski skupini Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana pod mentorstvom Liliane Stipanov. Svoja dela je večkrat razstavila, sodelovala je tudi na razstavi ob 70. obletnici Društva slepih in slabovidnih v Kopru. V mestni knjižnici samostojno razstavlja že tretjič.

26.08.2020

OBISK OTROK IZ PIRANSKEGA EPICENTRA

V sredo so knjižnico obiskali otroci, ki preživljajo kreativne dneve v počitniškem varstvu v EPI centru v Piranu. Knjižničarka Tanja jim je pripravila zanimivo delavnico: spoznavali so, kako se je skozi zgodovino razvijala pisava in kako so nastale knjižnice.

06.08.2020

ZGODBA, KI DIŠI PO MORJU

V Mestni knjižnici Piran si lahko ogledate razstavo slik iz naplavin, naplavljenega stekla in kamenčkov, na katerih je morje pustilo svoj pečat. Zanimivo zgodbo, ki navdušuje obiskovalce, je ustvarila Pirančanka Laura Cocetta. Vabljeni!

08.07.2020

POLETNI URNIK V JULIJU IN AVGUSTU

Urnik
Knjižnici v Piranu in Luciji bosta v juliju in avgustu odprti: ob ponedeljkih in sredah od 14.00-20.00, ob torkih, četrtkih in petkih od 8.00-14.00; ob sobotah zaprto. Tudi med počitnicami se veselimo vašega obiska.

08.07.2020

OBISK EPICENTRA

Piransko knjižnico so danes, 8.7.2020, obiskali otroci iz tamkajšnjega Epicentra. Bilo je veselo.

23.06.2020

SREČANJE S PISATELJEM SLAVKOM PREGLOM V KOSMAČEVI HIŠI

Mestna knjižnica Piran je v torek, 30. 6. 2020, z veseljem povabila na srečanje s pisateljem Slavkom Preglom, ki je potekalo na vrtu Kosmačeve hiše v Portorožu. Prireditev se je odvila v okviru akcije Beletrinini trubadurji.

22.06.2020

KNJIŽNICA NA PORTOROŠKI PLAŽI

Poletje je tu in knjižnica na plaži vas pod okriljem naše knjižnice znova čaka na portoroški plaži. Ponujamo vam kar pester izbor knjig, poleg leposlovnih del boste našli tudi nekaj strokovnega gradiva in knjig za otroke. Na razpolago pa so tudi knjige v tujih jezikih. Izposoja poteka tako, da si lahko vzamete največ eno knjigo naenkrat in jo - v doglednem času - vrnete, ko jo preberete. Od začetka do konca kopalne sezone. Vabljeni!

01.06.2020

V PIRANSKI KNJIŽNICI RAZSTAVLJA ROBERT VIDMAR

Ljubiteljski slikar in fotograf Robert Vidmar iz Pirana se tokrat predstavlja z oljnimi platni, ki odražajo barvitost in živahnost njegovega domačega mesta. Edinstvene oblike, barvni kontrasti, mediteranske modrine se povezujejo v svet čudes, ki omamlja z lepoto piranske arhitekture. Vabljeni!

29.05.2020

ZAČENJA SE PROJEKT PRIMORCI BEREMO 2020

Primorci beremo, projekt spodbujanja branja slovenskega leposlovja, se letos začne 1. junija, torej dober mesec kasneje kot običajno - razlog tega časovnega zamika je bil seveda koronavirus. Naši bralci in bralke imajo do 11. novembra čas, da preberejo najmanj 4 prozna dela in eno pesniško zbirko (eno knjigo manj kot lani), če želijo uspešno končati projekt in prejeti priznanje. Knjige že nestrpno čakajo na vas, razstavljene v piranski in lucijski knjižnici. Vabljeni k sodelovanju!

19.05.2020

INFORMACIJE O OBISKU KNJIŽNICE

Besedilo
Spoštovani obiskovalci, knjižnica bo obratovala od PONEDELJKA do PETKA, od 9. do 18. ure. Z veseljem vam sporočamo, da lahko ponovno dostopate do naših polic in si samostojno izbirate gradivo. Uporaba čitalnice in igralnice še vedno ni možna. Več informacij o si lahko preberete v priloženem besedilu.

06.05.2020

RAZSTAVA MEDUZ V NAŠEM MORJU

Meduze in drug želatinozni plankton so zadnja leta vse bolj prisotni v našem morju. Akvarij Piran je zato popestril svojo ponudbo z akvarijem, ki nam omogoča prikazovanje te zanimive in estetsko prikupne skupine živali. Da bi razširili lepoto in poznavanje teh živali tudi izven sten Akvarija, je Manja Rogelja pripravila potujočo fotografsko razstavo, s katero nam predstavlja vrste meduz in rebrač, ki jih najpogosteje srečamo v našem kotičku morja. Vabljeni k ogledu!

29.04.2020

OBVESTILO O VNOVIČNEM ODPRTJU KNJIŽNICE

Besedilo
Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bomo Mestno knjižnico Piran odprli v ponedeljek, 4. 5. 2020. Knjižnica bo obratovala od ponedeljka do petka, od 9. do 18. ure, in sicer v omejenem obsegu. V knjižnici boste lahko vračali in prevzemali naročeno gradivo, podaljšali članstvo in poravnali druge finančne obveznosti. Uporaba čitalnice in pregledovanje gradiva po knjižnih policah še ne bosta možna. Do polic bodo dostopali samo knjižničarji in varno predajali gradivo. V priloženem besedilu si oglejte dodatne podrobnosti.

07.04.2020

OBESTILO O E-STORITVAH KNJIŽNICE

V času, ko je Mestna knjižnica Piran zaprta za vse uporabnike knjižničnih storitev, vas vabimo k uporabi e-virov in e-knjig. Za brezplačno uporabo e-storitev potrebujete le članstvo v knjižnici in dostop do svetovnega spleta. Za čas zaprtja Mestne knjižnice Piran je vpis in s tem izposoja e-knjig za vse občane brezplačna. Postanite naš član preko spletnega vpisa na strani: https://plus.si.cobiss.net/opac7/rsu/sikpir/form. V Virtualni Knjižnici Piran so na voljo e-knjige in številni elektronski viri, ki jih kupujemo in gradimo za različne ciljne skupine. Vabimo vas, da jih raziščete. E-KNJIGE: Čeprav ne bo zadišalo po papirju, naj vam bo v veselje prebiranje e-knjig, na spletnem portalu Biblos. V času nedostopnosti knjižničnega gradiva smo za vas dokupili nekaj aktualnih novih naslovov. Pogoje in navodila za uporabo najdete na naši spletni strani pod zavihkom e-knjižnica, za morebitna dodatna vprašanja pišite na naslov infopir@pir.sik.si. Za uporabo potrebujete člansko številko in COBISS+ geslo. E-ČASOPISI: Pressreader − 5.500 naslovov svežega časopisja v 60 jezikih Zbirka vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta (tudi slovenskih). Nabor revij pokriva modo, ročna dela, računalništvo, avtomobilizem, kulturo, šport idr. Dostop: s spletne strani Mestne knjižnice Piran (z uporabo članske številke in COBISS+ gesla). E-ENCIKLOPEDIJA: Encyclopedia Britannica − splošna enciklopedija v angleškem jeziku, v kateri najdemo vse – od začetkov vesolja do aktualnih dogodkov. Podajanje vsebine je prilagojeno otrokom, učencem in odraslim. Dostop: s spletne strani Mestne knjižnice Piran (z uporabo članske številke in COBISS+ gesla). KAMRA − LOKALNA ZGODOVINA V ZGODBAH: Portal združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva. Vsebine so predstavljene kot zgodbe, značilne za neko območje. Prosti dostop preko spletne strani Kamra.si. BIOGRAFSKI LEKSIKON PRIMORCI.SI: Vključuje življenjepise pomembnih osebnosti, ki bivajo ali so bivali na Primorskem in so s svojim delovanjem soustvarjali njeno podobo. Prosti dostop preko spletne strani primorci.si. SPECIALIZIRANE E-STORITVE: Preko klika na ikone na naši spletni strani in z uporabo članske številke in COBISS+ gesla vam omogočamo dostop do strokovnih e-vsebin EbscoHost – strokovne e-knjige, strokovne revije ter članki s področij kulture, medicine, izobraževanja ... FinD-INFO – strokovne vsebine s področij financ, davkov in računovodstva. IUS-INFO – vse v zvezi s pravom: zakonodaja, sodna praksa, pravna literatura. EBONITETE – celovit vpogled v podjetja na slovenskem trgu. Za dodatne informacije, nasvete ali težave z dostopom do e-knjižnice nam pišite na infopir@pir.sik.si, z veseljem vam bomo pomagali!

19.03.2020

RAZISKAVA O POZNAVANJU IN UPORABI SPLOŠNIH KNJIŽNIC

Spoštovani, vljudno vas prosimo za sodelovanje v raziskavi o poznavanju in uporabi splošnih knjižnic. Anketa vam bo vzela med 10 in 15 minut vašega časa, vaše mnenje pa bo zelo pomembno za naš raziskovalni projekt. http://raziskave.ninamedia.si/survey/index.php?loginSID=3f1f5229bbce094-1486632

05.03.2020

RAZSTAVA MILIVOJKE CERAR

V lucijski knjižnici razstavlja ljubiteljska slikarka Milivojka Cerar. Tokrat se nam predstavlja z morskimi motivi na platnu, v olju in akrilu. Je članica likovnega društva Faros. Za seboj ima več skupinskih in samostojnih razstav, redno pa se udeležuje tudi ex-temporov. "Milivojka Cerar je likovna ustvarjalka otroško zvedavega in radovednega duha. Rada ima žive, pestre nasičene barve, ki so značilne za njeno slikarstvo. Motivika njenega ustvarjanja je zelo raznolika. Od sveta, narave, ki jo opazuje okrog sebe in jo pritegne zaradi dinamike površja in pestrosti barvnega spektra, do figuralike, mestnih vedut in skrajno fantazijskih svetov. Rada eksperimentira z likovnimi tehnikami in materiali, zato so njena likovna dela zanimiva, dinamična, včasih celo skrivnostna." (Andrejka Ozebek, prof. likovne umetnosti). 

05.03.2020

RAZSTAVA VILME ZACCHIGNE

V mesecu marcu je v piranski knjižnici na ogled razstava slikarskih del VILME ZACCHIGNE, aktivistke Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran. Vabljeni.

14.02.2020

RAZSTAVA MARINE BENČIČ

V lucijski knjižnici razstavlja Marina Benčič, rojena leta 1951. Slikarsko izobraževanje je zaradi dela in skrbi za družino začela šele po upokojitvi. Željo po ustvarjanju in izražanju je začela udejanjati v društvih Faros in Solinar. Zadnjih pet let vodi društvo likovnih ustvarjalcev Vrtnica. Tematika njenih del je povezana s krajem, v katerem živi. Je prejemnica več priznanj v regijskem merilu, zmagovalka Sladke Istre, ekstempora v Hrastovljah in nagrajenka ekstempora v Kopru. S svojimi deli se je predstavila na državnih razstavah v okviru »Zlate palete«, kjer podeljujejo certifikate kakovosti. V društvu Vrtnica je sodelovala na osemnajstih skupinskih razstavah.

06.02.2020

VRTEC MORJE NA OBISKU V LUCIJSKI KNJIŽNICI

Ob prihajajočem kulturnem prazniku je knjižnico obiskalo več skupin otrok in vzgojiteljice vrtca Morje. Spoznavali so Prešerna in druge slovenske pesnike, prisluhnili pravljici in ustvarjali. Zabavno je bilo!

03.02.2020

SREČANJE V OKVIRU HOSPICKAFEJA

Slika
Knjižnica Lucija je povabila na srečanje v okviru Hospickafeja v sredo, 5. februarja 2020, ob 19. uri. Naš gost je bil duhovnik Franc Prelc. S tem širokosrčnim in vsestransko izjemnim človekom, ki je kar 40 let služboval v Portorožu, se je o minljivosti in bolečini izgube pogovarjala Diana Pungeršič.
Prikaži celoten arhiv novic
slovensko italiano
2020 © Mestna knjižnica Piran | O spletni strani