Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih
Mestna knjižnica Piran > Slovensko > Prireditve > Dogodki in napovedi

Dogodki in napovedi

06.08.2020

ZGODBA, KI DIŠI PO MORJU

V Mestni knjižnici Piran si lahko ogledate razstavo slik iz naplavin, naplavljenega stekla in kamenčkov, na katerih je morje pustilo svoj pečat. Zanimivo zgodbo, ki navdušuje obiskovalce, je ustvarila Pirančanka Laura Cocetta. Vabljeni!

08.07.2020

POLETNI URNIK V JULIJU IN AVGUSTU

Urnik
Knjižnici v Piranu in Luciji bosta v juliju in avgustu odprti: ob ponedeljkih in sredah od 14.00-20.00, ob torkih, četrtkih in petkih od 8.00-14.00; ob sobotah zaprto. Tudi med počitnicami se veselimo vašega obiska.

08.07.2020

OBISK EPICENTRA

Piransko knjižnico so danes, 8.7.2020, obiskali otroci iz tamkajšnjega Epicentra. Bilo je veselo.

23.06.2020

SREČANJE S PISATELJEM SLAVKOM PREGLOM V KOSMAČEVI HIŠI

Mestna knjižnica Piran je v torek, 30. 6. 2020, z veseljem povabila na srečanje s pisateljem Slavkom Preglom, ki je potekalo na vrtu Kosmačeve hiše v Portorožu. Prireditev se je odvila v okviru akcije Beletrinini trubadurji.

22.06.2020

KNJIŽNICA NA PORTOROŠKI PLAŽI

Poletje je tu in knjižnica na plaži vas pod okriljem naše knjižnice znova čaka na portoroški plaži. Ponujamo vam kar pester izbor knjig, poleg leposlovnih del boste našli tudi nekaj strokovnega gradiva in knjig za otroke. Na razpolago pa so tudi knjige v tujih jezikih. Izposoja poteka tako, da si lahko vzamete največ eno knjigo naenkrat in jo - v doglednem času - vrnete, ko jo preberete. Od začetka do konca kopalne sezone. Vabljeni!

01.06.2020

V PIRANSKI KNJIŽNICI RAZSTAVLJA ROBERT VIDMAR

Ljubiteljski slikar in fotograf Robert Vidmar iz Pirana se tokrat predstavlja z oljnimi platni, ki odražajo barvitost in živahnost njegovega domačega mesta. Edinstvene oblike, barvni kontrasti, mediteranske modrine se povezujejo v svet čudes, ki omamlja z lepoto piranske arhitekture. Vabljeni!

29.05.2020

ZAČENJA SE PROJEKT PRIMORCI BEREMO 2020

Primorci beremo, projekt spodbujanja branja slovenskega leposlovja, se letos začne 1. junija, torej dober mesec kasneje kot običajno - razlog tega časovnega zamika je bil seveda koronavirus. Naši bralci in bralke imajo do 11. novembra čas, da preberejo najmanj 4 prozna dela in eno pesniško zbirko (eno knjigo manj kot lani), če želijo uspešno končati projekt in prejeti priznanje. Knjige že nestrpno čakajo na vas, razstavljene v piranski in lucijski knjižnici. Vabljeni k sodelovanju!

19.05.2020

INFORMACIJE O OBISKU KNJIŽNICE

Besedilo
Spoštovani obiskovalci, knjižnica bo obratovala od PONEDELJKA do PETKA, od 9. do 18. ure. Z veseljem vam sporočamo, da lahko ponovno dostopate do naših polic in si samostojno izbirate gradivo. Uporaba čitalnice in igralnice še vedno ni možna. Več informacij o si lahko preberete v priloženem besedilu.

06.05.2020

RAZSTAVA MEDUZ V NAŠEM MORJU

Meduze in drug želatinozni plankton so zadnja leta vse bolj prisotni v našem morju. Akvarij Piran je zato popestril svojo ponudbo z akvarijem, ki nam omogoča prikazovanje te zanimive in estetsko prikupne skupine živali. Da bi razširili lepoto in poznavanje teh živali tudi izven sten Akvarija, je Manja Rogelja pripravila potujočo fotografsko razstavo, s katero nam predstavlja vrste meduz in rebrač, ki jih najpogosteje srečamo v našem kotičku morja. Vabljeni k ogledu!

29.04.2020

OBVESTILO O VNOVIČNEM ODPRTJU KNJIŽNICE

Besedilo
Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bomo Mestno knjižnico Piran odprli v ponedeljek, 4. 5. 2020. Knjižnica bo obratovala od ponedeljka do petka, od 9. do 18. ure, in sicer v omejenem obsegu. V knjižnici boste lahko vračali in prevzemali naročeno gradivo, podaljšali članstvo in poravnali druge finančne obveznosti. Uporaba čitalnice in pregledovanje gradiva po knjižnih policah še ne bosta možna. Do polic bodo dostopali samo knjižničarji in varno predajali gradivo. V priloženem besedilu si oglejte dodatne podrobnosti.

07.04.2020

OBESTILO O E-STORITVAH KNJIŽNICE

V času, ko je Mestna knjižnica Piran zaprta za vse uporabnike knjižničnih storitev, vas vabimo k uporabi e-virov in e-knjig. Za brezplačno uporabo e-storitev potrebujete le članstvo v knjižnici in dostop do svetovnega spleta. Za čas zaprtja Mestne knjižnice Piran je vpis in s tem izposoja e-knjig za vse občane brezplačna. Postanite naš član preko spletnega vpisa na strani: https://plus.si.cobiss.net/opac7/rsu/sikpir/form. V Virtualni Knjižnici Piran so na voljo e-knjige in številni elektronski viri, ki jih kupujemo in gradimo za različne ciljne skupine. Vabimo vas, da jih raziščete. E-KNJIGE: Čeprav ne bo zadišalo po papirju, naj vam bo v veselje prebiranje e-knjig, na spletnem portalu Biblos. V času nedostopnosti knjižničnega gradiva smo za vas dokupili nekaj aktualnih novih naslovov. Pogoje in navodila za uporabo najdete na naši spletni strani pod zavihkom e-knjižnica, za morebitna dodatna vprašanja pišite na naslov infopir@pir.sik.si. Za uporabo potrebujete člansko številko in COBISS+ geslo. E-ČASOPISI: Pressreader − 5.500 naslovov svežega časopisja v 60 jezikih Zbirka vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta (tudi slovenskih). Nabor revij pokriva modo, ročna dela, računalništvo, avtomobilizem, kulturo, šport idr. Dostop: s spletne strani Mestne knjižnice Piran (z uporabo članske številke in COBISS+ gesla). E-ENCIKLOPEDIJA: Encyclopedia Britannica − splošna enciklopedija v angleškem jeziku, v kateri najdemo vse – od začetkov vesolja do aktualnih dogodkov. Podajanje vsebine je prilagojeno otrokom, učencem in odraslim. Dostop: s spletne strani Mestne knjižnice Piran (z uporabo članske številke in COBISS+ gesla). KAMRA − LOKALNA ZGODOVINA V ZGODBAH: Portal združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva. Vsebine so predstavljene kot zgodbe, značilne za neko območje. Prosti dostop preko spletne strani Kamra.si. BIOGRAFSKI LEKSIKON PRIMORCI.SI: Vključuje življenjepise pomembnih osebnosti, ki bivajo ali so bivali na Primorskem in so s svojim delovanjem soustvarjali njeno podobo. Prosti dostop preko spletne strani primorci.si. SPECIALIZIRANE E-STORITVE: Preko klika na ikone na naši spletni strani in z uporabo članske številke in COBISS+ gesla vam omogočamo dostop do strokovnih e-vsebin EbscoHost – strokovne e-knjige, strokovne revije ter članki s področij kulture, medicine, izobraževanja ... FinD-INFO – strokovne vsebine s področij financ, davkov in računovodstva. IUS-INFO – vse v zvezi s pravom: zakonodaja, sodna praksa, pravna literatura. EBONITETE – celovit vpogled v podjetja na slovenskem trgu. Za dodatne informacije, nasvete ali težave z dostopom do e-knjižnice nam pišite na infopir@pir.sik.si, z veseljem vam bomo pomagali!

19.03.2020

RAZISKAVA O POZNAVANJU IN UPORABI SPLOŠNIH KNJIŽNIC

Spoštovani, vljudno vas prosimo za sodelovanje v raziskavi o poznavanju in uporabi splošnih knjižnic. Anketa vam bo vzela med 10 in 15 minut vašega časa, vaše mnenje pa bo zelo pomembno za naš raziskovalni projekt. http://raziskave.ninamedia.si/survey/index.php?loginSID=3f1f5229bbce094-1486632

05.03.2020

RAZSTAVA MILIVOJKE CERAR

V lucijski knjižnici razstavlja ljubiteljska slikarka Milivojka Cerar. Tokrat se nam predstavlja z morskimi motivi na platnu, v olju in akrilu. Je članica likovnega društva Faros. Za seboj ima več skupinskih in samostojnih razstav, redno pa se udeležuje tudi ex-temporov. "Milivojka Cerar je likovna ustvarjalka otroško zvedavega in radovednega duha. Rada ima žive, pestre nasičene barve, ki so značilne za njeno slikarstvo. Motivika njenega ustvarjanja je zelo raznolika. Od sveta, narave, ki jo opazuje okrog sebe in jo pritegne zaradi dinamike površja in pestrosti barvnega spektra, do figuralike, mestnih vedut in skrajno fantazijskih svetov. Rada eksperimentira z likovnimi tehnikami in materiali, zato so njena likovna dela zanimiva, dinamična, včasih celo skrivnostna." (Andrejka Ozebek, prof. likovne umetnosti). 

05.03.2020

RAZSTAVA VILME ZACCHIGNE

V mesecu marcu je v piranski knjižnici na ogled razstava slikarskih del VILME ZACCHIGNE, aktivistke Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran. Vabljeni.

14.02.2020

RAZSTAVA MARINE BENČIČ

V lucijski knjižnici razstavlja Marina Benčič, rojena leta 1951. Slikarsko izobraževanje je zaradi dela in skrbi za družino začela šele po upokojitvi. Željo po ustvarjanju in izražanju je začela udejanjati v društvih Faros in Solinar. Zadnjih pet let vodi društvo likovnih ustvarjalcev Vrtnica. Tematika njenih del je povezana s krajem, v katerem živi. Je prejemnica več priznanj v regijskem merilu, zmagovalka Sladke Istre, ekstempora v Hrastovljah in nagrajenka ekstempora v Kopru. S svojimi deli se je predstavila na državnih razstavah v okviru »Zlate palete«, kjer podeljujejo certifikate kakovosti. V društvu Vrtnica je sodelovala na osemnajstih skupinskih razstavah.

06.02.2020

VRTEC MORJE NA OBISKU V LUCIJSKI KNJIŽNICI

Ob prihajajočem kulturnem prazniku je knjižnico obiskalo več skupin otrok in vzgojiteljice vrtca Morje. Spoznavali so Prešerna in druge slovenske pesnike, prisluhnili pravljici in ustvarjali. Zabavno je bilo!

03.02.2020

SREČANJE V OKVIRU HOSPICKAFEJA

Slika
Knjižnica Lucija je povabila na srečanje v okviru Hospickafeja v sredo, 5. februarja 2020, ob 19. uri. Naš gost je bil duhovnik Franc Prelc. S tem širokosrčnim in vsestransko izjemnim človekom, ki je kar 40 let služboval v Portorožu, se je o minljivosti in bolečini izgube pogovarjala Diana Pungeršič.

24.01.2020

PREDSTAVITEV DVOJEZIČNIH PUBLIKACIJ LARE SORGO

Mestna knjižnica Piran je v sodelovanju s Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran in Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran v torek 28. januarja 2020 povabila na predstavitev dvojezičnih publikacij Po starodavnih ulicah 1 in 2 / Per le antiche vie 1 e 2. Z avtorico Laro Sorgo sta se pogovarjali Fulvia Zudič in Patricija Višnjevec. Prireditev je potekala dvojezično.

23.01.2020

VSE BARVE POLINEZIJE JASNE TUTA

Vse barve Polinezije, 27.1.2020
Knjižnica Lucija je v ponedeljek, 27. januarja 2020, ob 18.00 povabila na potopisno predavanje in predstavitev knjige Vse barve Polinezije. Popotnica in jadralka Jasna Tuta, doma iz Sesljana pri Trstu, je v zadnjih desetih letih večino časa preživela na otokih Južnega Pacifika, kjer je s svojo jadrnico plula od zaliva do zaliva in tako od blizu spoznavala tamkajšnje kraje, ljudi in običaje. Tri leta je preživela v Francoski Polineziji, ki ji je posvetila svojo zadnjo knjigo. Odpotovali smo v deželo večnega poletja in prisluhnili pripovedi o kitih in morskih psih, o polinezijski glasbi in vsakdanu na majhni jadrnici sredi velikega oceana.

23.01.2020

MALI RAZISKOVALCI NA OBISKU V KNJIŽNICI

vrtec
Otroci iz vrtcev Mornarček in Barčica sodelujejo v Unescovem projektu Piranske hiše nam pripovedujejo štorije. Vedoželjni in že polni znanja o zgodovini našega mesta so se na svojih raziskovalnih poteh ustavili tudi v mestni knjižnici.

23.01.2020

PRIŠEL JE TONE HOČEVAR S SKUŠNJAVAMI

Po izidu njegovih avtobiografskih Skušnjav in predstavitvi na Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu se pogovori s Tonetom Hočevarjem minula dva meseca vrstijo v tako rekoč vseh slovenskih medijih. Toda eno je brati, gledati in poslušati intervjuje, nekaj povsem drugega pa je srečanje z enim naših najbolj znanih in verodostojnih zunanjepolitičnih novinarjev in tv voditeljev »v živo«. Pristno, osebno srečanje je posebno doživetje, še posebej če imaš priložnost, da ga sam vprašaš, kar te najbolj zanima o zakulisju dopisniškega delovanja v Latinski Ameriki in Vatikanu, o državnih udarih in zgodovinskih prevratih. A ne samo o politiki, diplomaciji in novinarstvu, tudi o psih lahko izvemo kaj novega. Priložnost za to je bila v četrtek, 23. januarja, v čitalnici Mestne knjižnice Piran. S Tonetom Hočevarjem se je pogovarjal njegov novinarski kolega Branko Maksimovič, nekdanji novinar in voditelj na TV Slovenija (zadnjih deset let pa Pirančan).

23.01.2020

RAZSTAVA VRTCA MORJE

Stene otroškega oddelka lucijske knjižnice od danes dalje krasijo izdelki otrok lucijskega vrtca Morje. Otroci, stari 5 do 6 let, so nas pod vodstvom vzgojiteljic Duške Bočkaj in Brigite Pepič poučili, kako iz fig nastane marmelada.

06.01.2020

ISTRSKI MARATON – RAZSTAVA FOTOGRAFIJ FOTO KLUBA PORTOROŽ

Razstava
Istrski maraton, ki povezuje obalna mesta in spodbuja zdrav način življenja, je postal ena najbolj znanih tekaških prireditev v Sloveniji, z množično udeležbo tekačev in najbolj slikovito progo. Fotografije Foto kluba Portorož s 6. Istrskega maratona si lahko v januarju ogledate v Mestni knjižnici Piran, na 7. Istrskem maratonu pa štartate 4. in 5. aprila 2020. Vabljeni!

28.12.2019

PESNIŠKO-GLASBENI VEČER

Mestna knjižnica Piran je vljudno povabila na predstavitev pesniške zbirke Matjaža Jarca z naslovom 54 glos. Pesmi je interpretirala pesnikova žena Nadja Jarc, pesnik, ki je obenem tudi glasbenik, pa jo je spremljal na kitari. Ob koncu smo o poeziji tudi prijetno pokramljali.

20.12.2019

VOŠČILO

Slika

18.12.2019

IGRALNA KOTIČKA V PIRANU IN LUCIJI

Dragi otroci, v piransko in lucijsko knjižnico je prišel dedek Mraz in vam podaril več kot petdeset čudovitih lesenih igrač, ki komaj čakajo na nove prijatelje. Pridite hitro, naša nova igralna kotička že stojita. To bo veselo!

17.12.2019

PREDAVANJE O MORSKIH ŠKOLJKAH JANA SIMIČA

Prisluhni školjki! Pa je to res? Kako polž ujame ribo, zakaj se porcelanke bleščijo, kako lahko školjka potopi veliko leseno ladjo? Odgovore in še marsikatero drugo zanimivo zgodbo o morskih polžih in školjkah smo izvedeli na predavanju, ki ga je vodil univ. dipl. biolog Jan Simič, kustos iz Muzeja školjk Piran.

12.12.2019

PRAZNIČNA URA PRAVLJIC

Slika
Vabljeni na Praznično uro pravljic, z gledališko predstavo, ustvarjalno delavnico in prav posebno pravljico. V SREDO, 18. DECEMBRA 2019 OB 17.00 V Mestni knjižnici Piran v sodelovanju z dijaki GEPŠ ter posebno gostjo, Ireno Mraz.

10.12.2019

NOVOLETNA SMREČICA

Smrečica že stoji v naši knjižnici. Okrasiti so nam jo pomagali otroci 2. razreda OŠ Cirila Kosmača Piran.

05.12.2019

PREDSTAVITEV KNJIGE OCEAN V MALEM

Knjižnica Lucija je v sredo, 11. decembra 2019, povabila na predstavitev knjige Ocean v malem, ki je nastala v skupnem projektu Akvarija Piran (GEPŠ Piran) in Morske biološke postaje Piran (NIB-MBP). Akvaristka dr. Manja Rogelja nas je popeljala skozi razvoj in delovanje akvarija ter življenje morskih organizmov.
Prikaži celoten arhiv novic
slovensko italiano
2020 © Mestna knjižnica Piran | O spletni strani