Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih
Mestna knjižnica Piran > Slovensko > Prireditve > Dogodki in napovedi

Dogodki in napovedi

18.11.2019

TEDEN SPLOŠNIH KNJIŽNIC V MESTNI KNJIŽNICI PIRAN

Slika
V tednu splošnih knjižnic se v obeh enotah knjižnice obeta veliko število zanimivih dogodkov. Oglejte si jih na priloženi sliki in se nam pridružite.

18.11.2019

TALJUB LAPANJE - RAZSTAVA

V lucijski knjižnici razstavlja Taljub Lapanje. Rojen je 27. 12. 1956 v Kopru, profesor razrednega pouka na osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru. Bolj znan kot glasbenik-kitarist se je s slikarstvom kot hobijem začel ukvarjati okoli leta 2000. Leta 2017 se je vključil v slikarsko društvo Vrtnica na Belem Križu. Leta 2018 dobil 1. nagrado na Ex tempore v Kopru in veliko odkupno nagrado na Ex tempore v Piranu, leta 2019 pa pohvalo na Ex tempore v Kopru. Svoja dela večkrat razstavlja v Cafe Galeriji v Piranu. V leta 2020 pripravlja večjo razstavo v Pretorski palači v Kopru. Razstava v lucijski knjižnici bo na ogled od 18. novembra do 18. decembra 2019.

14.11.2019

DNEVI ARHITEKTURE V PIRANU

Ob Piranskih dnevih arhitekture gostimo v čitalnici Mestne knjižnice Piran dve prireditvi: za otroke v četrtek, 21. novembra 2019, ob 18.00 delavnico Igriva arhitektura: Stare hiše v novih preoblekah, ki jo bo vodila Špela Kuhar iz Centra arhitekture; za odrasle obiskovalce v petek, 22. novembra, ob 18.30 predavanje prof. Maruše Zorec: Hiše pripovedujejo zgodbe. Vljudno vabljeni!

14.11.2019

PRIMORCI BEREMO Z MARKOM SOSIČEM

Vabilo-Invito
Knjižnica Lucija v tednu splošnih knjižnic in ob zaključku bralnega projekta Primorci beremo z veseljem vabi na literarni večer s pisateljem Markom Sosičem in predstavitev njegovega romana Kruh, prah (Založba Goga, 2018). Z avtorjem se bo o romanu pogovarjala Jasna Čebron. Naši bralci, ki so letos brali "Primorce", bodo na večeru prejeli priznanje in nagrado. Pričakujemo vas v četrtek, 21. novembra, ob 19. uri v lucijski knjižnici. Vabljeni!

08.11.2019

PREDSTAVITEV KNJIGE POTopis: POPOTNIŠKO ZORENJE VILJEMA GOGALE

Mestna knjižnica Piran je v torek, 12. novembra, povabila na predstavitev knjige POTopis: popotniško zorenje Viljema Gogale. Viljem je magister sociologije, uspešen pravnik in nekdanji novinar časnika Delo, ki je zapustil vse in se odpravil na pot. Knjiga opisuje leta, ki jih je preživel na cesti kot beraški romar. Peš se je večkrat odpravil do Kompostele, prehodil pot do Jeruzalema in Via Alpino – vse brez denarja.

06.11.2019

PREDSTAVITEV KNJIGE O VALERYJU IZPOD PERESA SALVATORJA ŽITKA

Mestna knjižnica Piran je v sodelovanju s Kulturnim klubom Koper v četrtek, 7. novembra, ob 19. uri z veseljem povabila na predstavitev knjige uglednega zgodovinarja in našega občana dr. Salvatorja Žitka o slavnem francoskem pesniku Paulu Valéryju (Paul Valéry: njegov koprsko-tržaški rod in odnos do evropskega duha v času med svetovnima vojnama, Založba Annales, 2018). Malo znano dejstvo, da Valeryjeva babica izhaja iz Kopra, mati pa iz Trsta, je dr. Žitka spodbudilo k pisanju te izjemne biografije. O knjigi sta se izčrpno in zanimivo pogovarjala njen avtor in Jasna Čebron, Valeryjeve pesmi je prebirala Sonja Polanc.

17.10.2019

PREDSTAVITEV KNJIGE O PIRANSKIH BITLESIH

Knjižnica Lucija je povabila na predstavitev knjige Piranski bitlesi : rojstvo in puberteta bit, rock in pop glasbe v piranskem prostoru, v ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 18.00 uri, v čitalnico knjižnice (Obala 114). Avtor knjige Slobodan Simič Sime nas je v besedi in sliki popeljal od prvih glasbenikov in glasbenih skupin sodobne glasbe v piranskem prostoru do današnjih dni. Zakaj se je ta glasba med mladino v Piranu uveljavila tako hitro, kdo in zakaj ji je nasprotoval, kako to, da je v tem prostoru nastalo toliko ansamblov? Na ta vprašanja in še na mnoge druge neznanke smo dobili odgovore ta večer.

16.10.2019

LIKOVNA RAZSTAVA GIULIA RUZZIERJA

V lucijski knjižnici je trenutno na ogled likovna razstava Giulia Ruzzierja, letošnjega dobitnika Zlatega grba Občine Piran. Podobe Pirana in okolice kot nekoč, ujete na slikarsko platno, bodo razstavljene do 15. novembra 2019. Prisrčno vabljeni!

11.10.2019

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2019

V sredo, 9. oktobra 2019, je Mestna knjižnica Piran ob Dnevih evropske kulturne dediščine povabila na predavanje z video projekcijo Umetnost v turistični promociji Portoroža - razglednice, plakati in prospekti 19. in 20. stoletja. Turizem v Portorožu se je začel razvijati v drugi polovici 19. stoletja. Za privabljanje gostov so izdajali razglednice, plakate in prospekte. Zgodovinski razvoj in promocijo portoroškega turizma je odlično in zanimivo predstavil mag. Tomi Brezovec, predavatelj na Turistici – Fakulteti za turistične študije Portorož. Foto: Franc Krajnc, Slovenski utrip in Branka Preden

09.10.2019

CIKLUS DELAVNIC Z MOJMIRJEM KOVAČEM

Delavnica 17.10.
Knjižnica Lucija vas vabi na prvo iz serije ciklusa delavnic Mojmirja Kovača, ki bodo v lucijski knjižnici potekale mesečno vse do maja. Prva, z naslovom »Časovna črta«, bo na sporedu v četrtek, 17. oktobra 2019 ob 16.30 v študijski sobi knjižnice. Vabljeni!

30.09.2019

RAZSTAVA SLIK IN KERAMIKE MOJCE GULIČ

V oktobru je vitrinah piranske knjižnice na ogled razstava Mojce Gulič, akademske slikarke iz Nove Gorice, ki razstavlja svoje slike in keramiko. Likovne stvaritve Mojce Gulič se navdihujejo ob realnih krajinah, čeprav so v resnici zrcalne podobe slikarkinih vizij. Klasične teme in tradicionalna likovna izrazila so popeljana v sodobnost, predvsem pa slikarkin ustvarjalni intimizem, v katerem se tesno prepletata slikarsko znanje in osebna občutljivost. Vabljeni k ogledu.

30.09.2019

PRVA JESENSKA PRAVLJIČNA URA Z LARO SORGO

Pravljična ura
Dragi otroci! Prisrčno vas vabimo na prvo jesensko pravljično uro. Potepali se bomo «Po starodavnih ulicah« z Laro Sorgo. V knjižnici Lucija v torek, 1. oktober 2019 ob 18:00. V knjižnici Piran pa v sredo, 2. oktobra, 2019 ob 18:00.

25.09.2019

MENJAJ BRANJE IN SANJE

Vabilo
OŠ Cirila Kosmača Piran sodeluje v 8. UNESCO projektu izmenjave knjig Menjaj branje in sanje. Mestna knjižnica Piran bo pomagala narediti izmenjavo pestrejšo. Zbirali bomo knjige, ki ste jih že prerasli in so primerne za starostno skupino od 10 do 15 let. Prinesite knjigo ali dve ter vanjo/vanju vstavite listič s posvetilom. Knjige zbiramo do 11. 10. 2019 v enoti Piran.

17.09.2019

LIKOVNA RAZSTAVA JANE PERIC

Do 17. oktobra 2019 je v Knjižnici Lucija na ogled razstava Jane Peric. Avtorica se predstavlja z ujetimi trenutki v solinah, ki v harmoniji delovanja narave in človeka skozi stoletja, pričarajo zanjo občutek svobode in miru.

17.09.2019

PREDSTAVITEV PROGRAMA BRAINOBRAIN ZA OTROKE

Knjižnica Lucija je v torek, 24. septembra 2019 povabila na predstavitev programa Brainobrain. Ta metoda poučevanja temelji na mentalni aritmetiki s pomočjo abaka ter tehnikah nevrolingvističnega programiranja. Predstavitev je izvedla Alja Brečko, otroci, ki že obiskujejo ta tečaj pa so demonstrirali tehnike hitrega računanja.

06.09.2019

BEREMO SKUPAJ

Letošnji, drugi Nacionalni mesec skupnega branja 2019, bo potekal od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do 13. oktobra (zaključek Tedna otroka). V ta namen smo v piranski knjižnici pripravili bralni kotiček, kjer lahko na udobnem naslonjaču starejši mlajšim (ali obratno) preberejo kako pravljico, zgodbico, pesem in še kaj, kar je na voljo v knjižnici. Brati skupaj je še lepše!

04.09.2019

SEPTEMBRSKE RAZSTAVE V KNJIŽNICI

Izložbena okna piranske knjižnice septembra krasijo nove razstave. Ena je posvečena Pesmi nad podvodnim Triglavom, ki jo izvaja mešani pevski zbor Georgios iz Pirana, ki je tudi avtor razstave, drugi razstavi sta pripravili sodelavki Tanja in Eva in sta posvečeni začetku šolskega leta ter nagradi Večernica, ki se podeljuje za najboljše mladinsko delo. Po kakem izmed teh lahko sežejo tudi nadobudni šolarji.

05.08.2019

PIRAN IN OKOLICA – RAZSTAVA GIULIA RUZZIERJA V PIRANSKI IN LUCIJSKI KNJIŽNICI

Do 31. avgusta 2019 je v Mestni knjižnici Piran in Knjižnici Lucija na ogled razstava ljubiteljskega slikarja Giulia Ruzzierja. Razstavljenih je 22 realističnih upodobitev Pirana in okolice nekoč in danes. Vljudno vabljeni!

03.07.2019

SPLETNI VPIS

Spletni vpis
V našo knjižnico se po novem lahko vpišete s spletnim obrazcem. Po opravljenem vpisu lahko dostopate do vseh oddaljenih storitev: izposoja e-knjig na portalu Biblos, elektronski viri, uporaba storitve Moja knjižnica, rezervacija gradiva. Za uporabo ostalih storitev se morate oglasiti v kateri koli enoti knjižnice. Postanite naš član in izberite iz bogate ponudbe nekaj zase.

03.07.2019

SLIKARSKA RAZSTAVA MAGDALENE LIVIO

Magdalena Livio je rojena leta 1945 v Murski Soboti kot Marija Magdalena Lukač. Izučila se je za kemijskega tehnika. Zaposlena je bila na Zavodu za zdravstveno varstvo v živilskokemičnem laboratoriju v Kopru, nato dalj časa v Hannovru v Nemčiji na veterinarski univerzi kot kemijsko-tehnična asistentka. Tam je začela ustvarjati z akvareli. Ko se je vrnila v Slovenijo, se je takoj vpisala v društvo Faros, univerzo za tretje življenjsko obdobje, in začela »malati« z akrilnimi in delno oljnatimi barvami. Sama tudi pravi: »Kot vidite, do neke meje, se vsi naučimo nekaj z barvami«. Razstava njenih slik je na ogled v lucijski knjižnici vse do konca julija. Vabljeni na ogled!

03.07.2019

POLETNE IGRARIJE V PIRANSKI KNJIŽNICI

Poletne igrarije
Branje, igranje, ustvarjanje v počitniških dneh! Otroke od 4. leta dalje prijazno vabimo vsako sredo ob 18. in vsak petek ob 11. uri na poletno urico med knjigami. Z veseljem vas pričakujemo!

02.07.2019

KNJIŽNICA NA PLAŽI

Knjižnica na plaži
Tudi letošnje poletje z nami- knjižnica na plaži; od 1. julija do 31. avgusta, od ponedeljka do petka, med 10. in 18. uro. Možna je izposoja le ene knjige naenkrat, brezplačno in brez formalnosti. Ko jo preberete, jo vrnite v knjižnico na plaži ali v najbližjo enoto Mestne knjižnice Piran.

31.05.2019

RAZSTAVA "PRAZNIK PETJA V PIRANU"

Praznik petja v Piranu
Razstava "Praznik petja v Piranu" - Predstavitev vsebine 1.Mednarodne revije zborov 2019. Otvoritev razstave v sredo, 5.6.2019 ob 16.30 h v prostorih piranske knjižnice na Župančičevi 4 v Piranu. Vljudno vabljeni!

24.05.2019

ZAKLJUČNA PRAVLJIČNA URA S ŠPELO PAHOR

Pravljica, 29.5.2019
Zadnjo pravljično uro v Mestni knjižnici Piran smo preživeli v družbi kamišibajkerke Špele Pahor. (Kamišibaj je japonska umetniška oblika pripovedovanja zgodb ob slikah na malem lesenem odru). Imeli smo se lepo. Pravljicam smo pomahali v slovo in se vidimo spet v oktobru!

22.05.2019

POTOPISNO PREDAVANJE O BENINU

Predavanje o Beninu, 30.5.19
Knjižnica Lucija je 30. maja organizirala potopisno predavanje o Beninu. Etnologinja Špela Pahor je z nami podelila vtise o potovanju in prostovoljnem delu v tej afriški državi.

20.05.2019

ROŽE MIRKA VODOPIVCA-MIRANA

Za razstavo slik Mirka Vodopivca- Mirana v lucijski knjižnici ste v zadnjem času pokazali veliko zanimanje. Ljubiteljski slikar iz Sečovelj svoj opus pri nas nadaljuje in dopolnjuje še naprej. Smo v maju, mesecu ljubezni, le-to pa izkazujemo tudi s cvetjem. Cvetje je tudi motiv, ki krasi njegove nove razstavljene slike, ki bodo na ogled do konca maja in predvidoma še ves mesec junij. Vabljeni k ogledu. Lepo dišijo.

16.05.2019

OBISK ŠPANSKIH PROFESORIC

Slika
Dve profesorici iz Španije sta obiskali Piran, kjer se mudita na strokovnem obisku na OŠ Cirla Kosmača. Želeli sta si ogledati tudi našo knjižnico, saj je tudi na njihovi šoli ena izmed njiju zadolžena za knjižnično dejavnost. Bibliotekar Marko Matičetov jima je razkazal knjižnico in izmenjali so poglede na vlogo knjižnic v sodobnem času ter primerjali vlogo, ki jo imajo za lokalno skupnost knjižnice v Sloveniji in Španiji.

07.05.2019

SREČANJE Z MILANOM PETROVIČEM

Mestna knjižnica Piran je z veseljem povabila na letošnje Srečanje v Piranu, v ponedeljek, 13. maja 2019, ob 19.00 uri v čitalnico knjižnice (Župančičeva ulica 4). Naš gost je bil občan Milan Petrovič, glasbenik, avtor pesniške zbirke Avenija sanj in velik ljubitelj živali. Z njim se je pogovarjala bibliotekarka Ksenija Petaros Kmetec.

03.05.2019

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA ROBERTA VIDMARJA

Robert Vidmar se je s fotoaparatom spoprijateljil že dolgo let nazaj. Do danes je posnel že nešteto fotografij, ki odražajo predvsem vsakodnevne barve in geste mesta Piran. Fotografski občutek, ki ga Robert Vidmar goji do barv in motivov mesta, je prepoznaven tudi na razstavi “Vremenske pripovedi Pirana”. Avtor nam ponudi pripoved osmih skrbno izbranih fotografij, ki so plod večletnega potrpežljivega spremljanja in opazovanja vremenskega dogajanja nad mestom. Na fotografijah je zaznati njegovo iskanje in razkrivanje intimnih trenutkov, v katerih je možno začutiti tudi presenetljivo tišino, ki je v tem obmorskem mestu skorajda nepredstavljiva. Poleg poznavanja vremenskih razmer Robert Vidmar s fotografijami izkazuje tudi občutek za celostno kompozicijo, ki še dodatno poudari barvno in vsebinsko dogajanje na njih. Med fotografijami nedvomno prevladujejo razgledni motivi, ki ponujajo gledalcu pogled v neskončnost morja, vremena in barv.

23.04.2019

PRIMORCI BEREMO 2019

Tudi letos bomo v naši knjižnici brali knjige z oznako Primorci beremo. Vabimo vas k sodelovanju (branju) v tem projektu od 23. aprila do 8. novembra. Kdor bo v tem času prebral najmanj 5 proznih del in eno pesniško zbirko, bo ob koncu prejel bon za brezplačen vpis v knjižnico in bil deležen zaključne prireditve z izbranim avtorjem. Prav tako vas vabimo na uvodno prireditev s pisateljem Samom Rugljem, ki bo 25. aprila ob 18.30 v piranski knjižnici.
Prikaži celoten arhiv novic
slovensko italiano
2019 © Mestna knjižnica Piran | O spletni strani