Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Predstavitev knjige: Meščanstvo v zalivu – Društveno življenje v habsburškem Trstu, doc. dr. Daša Ličen

Vabljeni na predstavitev knjige doc. dr. Daše Ličen Meščanstvo v zalivu – Društveno življenje v habsburškem Trstu, ki bo v četrtek, 23. maja, ob 18.00 v Mestni knjižnici Piran.

Avtorica v knjigi Meščanstvo v zalivu obravnava različne vidike društvenega življenja v Trstu med letoma 1848 in 1914, v času pomembnih družbenih procesov, ki zaznamujejo tudi naš današnji pogled na svet. Razvoj nacionalnih idej, emancipacija žensk in prepletenost intelektualnih mrež so v knjigi prikazani na primeru štirih tržaških društev: Društva Minerva, Slavjanskega društva, Društva ljubiteljev živali in Jadranskega naravoslovnega društva.

Doc. dr. Daša Ličen je Pirančanka in historična antropologinja, ki se posveča raziskovanju različnih kolektivnih identitet, zgodovini društvenega življenja in antropologiji hrane na območju nekdanje Avstro-Ogrske monarhije, predvsem pa Istre in Trsta. Je docentka na Univerzi v Mariboru, kjer na Fakulteti za turizem izvaja predmete s področja antropologije in etnologije. Za svoje delo je prejela več nagrad in štipendij, med njimi priznanje Karla Kaserja za najodmevnejše delo na področju historične antropologije jugovzhodne Evrope in priznanje za najboljšo doktorsko disertacijo na področju humanistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Z avtorico se bo pogovarjala Ana Bembič.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja