Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Razstava in predavanje društva Morigenos

Mestna knjižnica Piran

Letošnji mesec januar so v Mestni knjižnici Piran zaznamovali delfini. V sodelovanju z društvom Morigenos je knjižnica priredila razstavo o delfinih in delu društva, ki se že skoraj dve desetletji ukvarja s preučevanjem in raziskovanjem delfinov v našem morju in okoliških vodah. Ob zaključku razstave je društvo Morigenos dne 29. januarja pripravilo tudi predavanje preko zoom-a.

Udeležba na predavanju je bila visoka, saj se je predavanja udeležilo več kot 50 posameznikov. Na nemalokateri kameri smo lahko zasledili, da je predavanju sledila celotna družina. Veseli nas, da je med različnimi generacijami prisotno zanimanje za morje in naravo ter naklonjenost do teh prelepih bitij v našem morju.

Predavanje je vodil Tilen Genov – predsednik in ustanovitelj društva Morigenos, vodja raziskovanja ter tisti, ki znanje o delfinih nabira že od malih nog. Izpostavil je nevarnosti, ki prežijo na naše delfine, povedal nekaj več o metodah preučevanja teh morskih sesalcev ter prestavil življenje velike pliskavke, ki velja za edino stalno prisotno vrsto delfinov v naših vodah. Ljudje delfine najbolj ogrožamo z neprilagojeno hitrostjo plovil v bližini delfinov, s podvodnim hrupom in spojinami, ki so v ekosistemu prisotne zaradi intenzivne industrijske dejavnosti v Tržaškem zalivu. Ker so delfini eni tistih, ki so na vrhu prehranjevalne verige, veljajo za pomembne pokazatelje stanja našega morja. Dandanes prav zaradi dolgoletnega preučevanja teh živali vemo, da le-te niso zgolj naključni obiskovalci našega morja, ampak Tržaški zaliv uporabljajo kot njihov življenjski prostor, v katerem se prehranjujejo, razmnožujejo, počivajo, igrajo – skratka opravljajo vse svoje življenjske funkcije.

Vsi, ki želite o delfinih izvedeti več, ste prijazno vabljeni, da sledite novicam na spletni strani, Instagramu in Facebook strani društva Morigenos. V kolikor želite prispevati delu društva, bomo veseli klicev o opažanju delfinov na številko 031 771 077, delitev objav društva ter namenitve 1% dohodnine ali simboličnih posvojitev delfinov, s katerimi delo društva tudi finančno podprete.

Društvo Morigenos

 

 Mestna knjižnica Piran Mestna knjižnica Piran Mestna knjižnica Piran


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja