Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Projekt Primorci beremo tudi letos izredno uspešen

Že šestnajst let zapored deset primorskih splošnih knjižnic izvaja projekt Primorci beremo in s tem dokazuje, da so tudi domači slovenski avtorji kakovostni in zanimivi za branje. Projekt se vsako leto prične ob praznovanju Noči knjige, tj. 22. aprila, in slavnostno zaključi ob praznovanju Tedna splošnih knjižnic, ki letos poteka od 14. do 18. novembra. V tem času knjižnice organizirajo posebne dogodke, srečanja s pisatelji in sodelujočim bralcem podelijo priznanja in/ali bon za enoletno članarino oz. knjižno nagrado.  

Tokrat so imeli bralci od 22. aprila do 8. novembra na voljo kar 87 naslovov knjig slovenskih avtorjev, različnih vrst in žanrov, tudi e-knjige. V projektu je sodelovalo več kot tisoč članov, ki so prebrali 7500 knjig. Vsak sodelujoči je moral za uspešen zaključek akcije prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko.

Največ pozornosti bralcev je v letošnjem letu pritegnil roman prve predsednice Državnega zbora Republike Slovenije, Urške Klakočar Zupančič, Gretin Greh. Druge najbolj brane knjige so bile še: Rdeča kapica Irene Svetek, Tajkun Avgusta Demšarja in Đorđić se vrača Gorana Vojnovića.

Vseh deset knjižnic (Knjižnica Bena Zupančiča Postojna, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija,  Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestna knjižnica Izola, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Mestna knjižnica Piran, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Narodna in študijska knjižnica v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici), ki sodelujejo v akciji, je projekt slavnostno zaključilo z literarnimi večeri ustvarjalcev slovenskih knjig, kjer so vsem sodelujočim še slavnostno podelile priznanja. V naši knjižnici smo organizirali še en uspešno literarno srečanje. Tokat smo gostili Miho Šaleharja in se pogovarjali o njegovi uspešnici Pustolovec zmote. Ostale knjižnice so organizirale sledeča srečanja:

  • Knjižnica Bena Zupančiča Postojna: Žiga X. Gombač – sreda, 16. 11. 2022, od 15. do 19. ure bo dan odprtih vrat.
  • Lavričeva knjižnica Ajdovščina: Mateja Gomboc – torek, 29. 11. 2022, ob 18.30.
  • Mestna knjižnica in čitalnica Idrija: Janja Vidmar – sreda, 7. 12. 2022 ob 18. uri.
  • Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica: Janja Vidmar – četrtek, 17. 11. 2022, ob 18. uri.
  • Mestna knjižnica Izola v sodelovanju z Beletrininimi Trubadurji: pisatelj Feri Lainšček – četrtek, 24. 11. 2022, ob 19. uri.
  • Mestna knjižnica Piran: Miha Šalehar – četrtek, 17. 11. 2022, ob 18.30.
  • Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin: Ivan Mitrevski – Skrivna zgodovina Slovenije s podelitvijo priznanj in knjižnih nagrad – sreda, 30. 11. 2022
  • Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Narodna in študijska knjižnica v Trstu: Nataša Konc Lorenzutti – ponedeljek, 12. 12. 2022, ob 18. uri.
  • Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica in Knjižnica Damirja Feigla v Gorici: Maruša Mugerli Lavrenčič in Matej Gruden – Keko – petek, 1. 12. 2022, ob 18. uri.

Veselijo nas tudi podatki, da je od leta 2007 do 2022 kar 13.942 sodelujočih bralcev prebralo 106.840 knjig slovenskih avtorjev. S tem knjižnice sledimo svojemu poslanstvu in s projektom Primorci beremo uspešno spodbujamo sokrajane k raziskovanju in spoznavanju kvalitetne literature ter razvijanju bralne kulture.

Več o projektu si lahko preberete na strani: http://primorci.kcktolmin.si/. Vse podrobnosti o projektu so na voljo tudi na spletnih straneh sodelujočih knjižnic.

20220422 114443 Primorci Beremo Priznanja


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja