Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Z velikim zanimanjem prisluhnili predstavitvi knjige V tišini spomina: eksodus in Istra

V četrtek, 1. 6. 2023, smo v Knjižnici Lucija gostili izr. prof. dr. Katjo Hrobat Virloget*, ki je predstavila strokovno knjigo V tišini spomina: eksodus in Istra. Avtorica v knjigi rekonstruira več vidikov migracij ter se skozi izkušnje in spomine različnih posameznikov sprašuje o prostovoljnosti migracij iz obalnih mest in širše Primorske po letu 1945. Knjiga se dotika tudi tistih spominov, ki so ostali zaviti v molk, in razkriva pomembno spoznanje, da je vsak posameznik obenem krvnik in žrtev; šele priznavanje bolečine drugega lahko omogoči spravo in sobivanje. Pogovor z avtorico je vodila Ivana Jana Paladin.

Obiskovalci so z velikim zanimanjem prisluhnili zgodbam in odkritim dejstvom o preseljevanju in priseljevanju v času pred, med in po eksodusu v Istri. Raziskava v knjigi preusmerja običajno pozornost z migrantov na tiste, ki so ostali ali se na novo priselili v Istro. Na pogovornem večeru smo se uvodoma dotaknili namena knjige in vprašanja objektivnosti raziskovanja v antropologiji in zgodovini. Avtorica ima kot antropologinja drugačen pogled na zgodovino, saj se zaveda, da objektivne resnice ni. V Sloveniji vlada diskurz, da so se Italijani preselili prostovoljno, medtem ko se v Italiji prikazuje, da so bili izgnani zaradi svoje narodne identitete. Nič od tega ni popolnoma resnično, saj so se ljudje izselili iz različnih razlogov: ekonomskih, političnih, stigmatizacije, prekinitve stika s Trstom, italijanske propagande, strahu pred novo oblastjo itd.

Osrednji vprašanji večera sta bili identiteta obalnih mest in kako učinkovito sobivati. Obalna mesta imajo težave z identiteto, saj je bila kontinuiteta prekinjena in ljudje zdaj živijo ob morju, ne pa z morjem. Identitetno vprašanje se kaže tudi v polemikah, kako bi se področje imenovalo: Obala, Istra, Slovenska Istra. Ime Obala je bilo uvedeno načrtno in je zarezalo umeten rez med mestnimi prebivalci, ki se imajo za Obalčane, in Istrani, ki naj bi živeli bolj na podeželju. To je posledica intenzivnega priseljevanja iz Slovenije in Jugoslavije, ki je socialno okolje in odnose v tem prostoru korenito spremenilo. Dotaknili smo se tudi zgodb o ”šopih ključev” in vprašanja, ali je utopično pričakovati, da bi lahko obudili istrske navade in običaje skozi novo turistično znamko Love Istria, ki so jo oblikovala turistična združenja obalnih občin, saj so opazila veliko zanimanje turistov za pristna istrska doživetja.

Zgodovinsko dogajanje prinaša posameznikom in skupnostim mnogo bolečine, pravo vprašanje pa je, kako živeti naprej. Za sobivanje je pomembno predvsem prisluhniti bolečini drugega in izhajati iz realnosti, iz stanja, kakršno je, in ne kakšno je bilo ali bi lahko bilo. Ni pomembno, kdo je prej prišel, temveč poslušati in slišati drugega. Na ta način se lahko rešimo okovov, ki jih prinaša tišina spomina.

Zaključna misel večera nas je popeljala k pomembni človeški lastnosti, tj. človečnost. Lahko bi rekli, da je človečnost tista, ki bo dovolila človeku živeti. Naj nas vodi zaključna misel avtorice knjige: ”Bodimo spoštljivi do spomina drug drugega. Ni potrebno, da se ujemata, lahko pa se medsebojno slišita.”

IMG 2366 IMG 2367 IMG 2369

*Izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget je predavateljica na Oddelku za antropologijo in kulturne študije Fakultete za humanistiko Univerze na Primorskem, kjer je trenutno predstojnica oddelka in prodekanja za znanstveno- raziskovalno dejavnost fakultete. Diplomirala je na Oddelku za arheologijo, doktorirala pa leta 2009 na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Svoje raziskovalno delo kot etnologinja uspešno prenaša v širšo javnost, zaradi česar je za idejo in vsebinsko podlago za Mitski park v Rodiku prejela priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2020 in fakultetno Bartolovo priznanje za znanstveno odličnost.


1 komentar na “Z velikim zanimanjem prisluhnili predstavitvi knjige V tišini spomina: eksodus in Istra

  1. Molto bello il commento, mi dispiace essere stata impegnata con la famiglia. Brava la dr. Hrobat e bravi congratulazioni alla
    Biblioteca civica che ha organizzato e preparato con grande sensibilità l’evento.
    Daniela Paliaga

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja