Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Prijeten literarno-domoznanski večer z Borisom Šuligojem

V sredo, 6. 9. 2023, smo v Mestni knjižnici Piran gostili novinarja Borisa Šuligoja, ki je spregovoril o svojem prvencu z naslovom Na drugi obali, zbirko člankov in intervjujev, povezanih z morjem in življenjem ob njem. Beseda je tekla o vlogi novinarja nekoč in danes in kako se je spreminjala skozi vsaj 45 let Šuligojevega dela v novinarskih vodah.

V tej dolgi dobi se je zbralo veliko zgodb, ki s časom ničesar ne izgubijo, so večne zgodbe, »zgodbe s šugom,« ki postanejo dokument časa za zanamce. Rezultat želje, da bi se te zgodbe zaščitilo pred pozabo, je tudi knjiga Na drugi obali, v kateri valovanje spomina z obmorskimi zgodbami dokazuje povezanost Slovencev z morjem.

V pogovoru z Deanom Jelačinom, sicer televizijskim novinarjem, sta se dotaknila nekaterih zgodb, o katerih beremo v knjigi, npr. intervjuja s pesnikom Tonetom Pavčkom, intervjuja z morskim biologom Miroslavom Zeiem, članka o opazovanju kita v Piranskem zalivu in še mnogih drugih. Prisluhnili smo tudi nekaterim odlomkom iz knjige.

Čeprav sta se delo in priljubljenost novinarskega poklica spremenila, Boris Šuligoj še ni rekel zadnje besede. Tako je v pogovoru povedal, da kogar bi želel intervjuvati in ga še ni, ga pa še bo. Zanimivih zgodb, ki bi si zaslužile objavo, ne bo zmanjkalo.

Srečanje je privabilo veliko udeležencev, ki smo uživali v prijetnem domoznanskem večeru, polnem refleksij in spominov.

Fotografije: Ubald Trnkoczy in Mestna knjižnica Piran

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja