Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Milena Miklavčič nam je predala pomembne življenjske nauke

V četrtek, 16. 11. 2023, smo v Knjižnici Lucija gostili Mileno Miklavčič. Letos obeležujemo 10. obletnico prvega dela knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače. Milena Miklavčič je poznana kot novinarka, pisateljica in ljubiteljska zgodovinarka ter antropologinja, ki zase pravi, da je ”zgolj” zapisovalka zgodb različnih ljudi in ga ni pisatelja, ki bi imel toliko domišljije, kot jo najdemo v usodah, ki čisto vsakdanjim ljudem krojijo življenje.

Pripovedovalci se ji kar sami odprejo in pripovedujejo svoje življenjske izkušnje. Poseben poudarek večera je bil pomembnost pogovora, razumevanja in aktivnega poslušanja. Tako smo skozi njen glas prisluhnili pripovedkam, spominom in anekdotam vsakdanjega življenja, odnosov in miselnosti naših starih staršev. Vse zgodbe pa odkrivajo tudi odnos do otrok in takratne miselnosti: ”Če je močen bo preživel, če je ”švoh” je bolje, da ga pobere”.

Omenjene zgodbe, ki so izdane v štirih delih, niso zbrane le v knjigah, iz njih so črpali navdih tudi za druga umetniška dela. Poleg dokumentarnega filma in gledališke predstave SNG Maribor je veliko odmevnosti in številne nagrade prejel kratki animirani film Babičino seksualno življenje.

Polno knjižnico je objela misel, na katero jo pripovedovalci vedno znova opomnijo, da so kljub težkim življenjskim izzivom še vedno tu, živijo. Vse kar nas ne ”ubije”, nas okrepi in podari neizmerne pomembne življenjske izkušnje.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja