Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Uroš Lipušček nam je podal veliko odgovorov in še več vprašanj

V četrtek, 28. marca, smo v Mestni knjižnici Piran prisluhnili Urošu Lipuščku, dr. politoloških znanosti, analitiku in dolgoletnemu dopisniku RTV Slovenija iz ZDA, Kitajske in drugih držav. 

Večer, ki nam je dal veliko za misliti, je zaobjel širok spekter aktualnih mednarodno-političnih tematik. Pogovor, ki ga je vodil Franco Juri, je sprva odprl vzroke za nastanek bližnjevzhodne krize ter ozadje palestinsko-izraelskega konflikta.  

Prav tako je komentiral vzroke, posledice in ozadje vojne v Ukrajini in obarval odnose med Rusijo in Ukrajino. Del večera je bil posvečen tudi pogovoru o geopolitiki, multipolarizaciji sveta in razmerju moči ter odnosi med svetovnimi velesilami, ZDA, Kitajsko in Rusijo, v luči naraščajoče globalne in gospodarske moči Kitajske v povezavi z ameriško hegemonijo. Dotaknila pa sta se tudi dosedanje vloge in prihodnosti NATA ter predstavila izzive, s katerimi se v aktualni geopolitični situaciji sooča Evropska unija. 

Sodeč po dolgi in aktivni debati, v kateri so z veseljem sodelovali tudi naši številni obiskovalci, lahko potrdimo, da je za nami še en uspešno izpeljan večer, ki nam je sicer podal veliko odgovorov, a hkrati postavil še več vprašanj.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja