Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Društva kot okna v miselni svet tržaških meščanov

Včeraj, 23. maja, je bila naša gostja historična antropologinja doc. dr. Daša Ličen, Pirančanka in avtorica odlične študije o delovanju meščanskih društev v Trstu na prelomu 19. in 20. stoletja. Skozi pogovor z avtorico smo začutili utrip habsburškega Trsta in se sprehodili skozi zelo različna meščanska društva.

Na primeru Društva Minerva in Slavjanskega društva smo se dotaknili nacionalnih trenj v kulturno raznolikem Trstu, ki se je v obravnavanem obdobju izjemno hitro spreminjal. Kot svobodno pristanišče in glavni pomorski stik Avstro-ogrske monarhije s svetom je imel Trst privilegiran položaj posrednika med nemško govorečim svetom in Italijo. Tako je lahko izjemno uspešno delovalo Jadransko naravoslovno društvo, ki je imelo stike z uglednimi znanstveniki po vsem svetu.

V 19. stoletju je bilo navdušenje nad znanostjo vseprisotno, v mnogih primerih za nas danes nesprejemljivo, kot nam kaže npr. zgodba o pigmejski deklici Saidi, ki smo jo tudi osvetlili v pogovoru. V kar dveh društvih je bila predstavljena kot naravna posebnost, sicer pa je bila eksotična služkinja v hiši premožnega meščana.

Na prijetnem domoznanskem večeru smo zasledovali tudi različne ideje, ki so se razvijale v tem obdobju in ki še vedno vplivajo na našo sedanjost. V tem kontekstu je izredno zanimivo Društvo ljubiteljev živali, ki je bilo prvo tovrstno društvo na svetu. Odnos do živali se je ravno z razvojem meščanstva začel spreminjati, saj niso bile več gojene le za produkcijske namene. Društvo pa je zanimivo tudi iz stališča spreminjanja vloge žensk, ki so predstavljale velik delež članstva. Vendar pa je dr. Daša Ličen izpostavila, da so ženske v tem društvu le potrjevale svojo družbeno vlogo, kljub temu da so vstopale v javni prostor.

Izvedeli smo veliko novega o naši okolici in preteklosti, dr. Daši Ličen pa želimo veliko uspehov na raziskovalni poti in se veselimo prihodnjih podobnih večerov!

20240523 180306 20240523 180238 20240523 175802


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja